реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

"Світ танцю" втретє в Чернігові

Оригінальною хореографічною постановкою «Український диптих» завершилася календарна зима у Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм. 28 лютого 2018 року на чернігівській сцені свою професійну майстерність демонстрували юні таланти Коледжу хореографічного мистецтва «Київська муніципальна академія танцю імені Сержа Лифаря». 53 студенти та учні Коледжу задіяні у цій виставі, що складається з двох різнопланових частин: «Ліричної сюїти» на музику Костянтина Данькевича - у стилістиці класичного балету, та «Героїчної козацької сюїти» на музику Євгена Досенка - у стилістиці народно-сценічної хореографії.

Ідея об’єднати обидві постановки у єдиний спектакль «Український диптих» належить директору Коледжу хореографічного мистецтва заслуженому діячеві мистецтв України Андрію Лягущенку. Танцювальні сюїти були створені як навчальні вистави для студентів з метою відобразити чоловічу й жіночу балетну техніку в класичному танці і в танці народно-сценічному, про що він повідомив чернігівським глядачам, представляючи своїх вихованців та їхню творчу роботу. Об’єднуюча тематика, що пов’язала дві сюїти, базується на патріотичній поезії Тараса Шевченка, яка і надихнула його на створення цілісного спектаклю.

Оригінальний синтетичний спектакль став результатом творчої діяльності Андрія Лягущенка та хореографів-постановників – заслуженого артиста України Дмитра Клявіна та Вадима Сабодаша. У виставі поєдналися музика відомих композиторів, зворушлива акторська гра юних артистів, їх неймовірна пластика і хореографічна майстерність, а ще - поетичне слово Тараса Шевченка, озвучене незабутнім українським актором Богданом Ступкою. Історія кохання головних героїв розгортається у щасливий мирний час, але у грізну годину юнак не вагаючись стає до лав мужніх воїнів-козаків, щоб боронити Батьківщину. Поетичний, миролюбний, працьовитий, доброзичливий і водночас мужній, героїчний і рішучий – таким показаний характер українського народу за поезією Тараса Шевченка у цій хореографічній виставі. У майстерно побудованому драматургічному дійстві герої постають то у радісних, безтурботних та жартівливих сценках народних гулянь, то у картинах козацьких буднів, де гартуються безстрашні воїни. І сам Тарас Шевченко з’являється на сцені, занурений у свої думи, і лунає незрівнянний голос Богдана Ступки «Думи мої, думи мої, лихо мені з вами!», і група дівчат – швидкоплинних думок, чи можливо надихаючих муз, у вируючому танці довкола поета. Яскравості й реалістичності спектаклю додають і чудові костюми дизайнера Вікторії Чижової, які відтворюють одяг українського села та козаків Запорозької Січі.

Прем’єра хореографічної постановки «Український диптих відбулася 29 березня 2015 року на сцені Національної опери України. Відтоді вистава демонструвалася у Львові, Черкасах, Вінниці, Миколаєві, Запоріжжі, для курсантів та воїнів Збройних Сил України та Національної Гвардії України. Тепер її змогли побачити й чернігівці та гості міста. І це вже третя вистава студентів Коледжу на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру, яка відбувається в рамках творчого проекту «Хореографічний абонемент», автором ідеї та координатором якого є заслужений діяч мистецтв України, доктор філософії, мистецтвознавець Олег Васюта. Від імені чернігівської публіки, яка тепло вітала молодих артистів, він подякував юним талантам за майстерність і неповторність, а балетмейстерам Академії танцю імені Сержа Лифаря – за пропагування високої хореографічної культури України. А також нагадав глядачам, що наступна зустріч з творчим колективом Коледжу хореографічного мистецтва відбудеться 25 квітня 2018 року. Молоді артисти привезуть до нашого міста балет «Коппелія на музику Лео Деліба.

Як зазначив Андрій Лягущенко, цей класичний балет на дві дії за новелою Ернста Гофмана «Пісочна людина» вже понад 10 років у репертуарі студентів Коледжу. «Склад виконавців постійно змінюється, адже одні студенти вступають, інші закінчують навчання. Ті, хто танцював у перших постановках цього балету у 2007 році, сьогодні вже є солістами Національної опери України, інших театрів», - розповів Андрій Лягущенко. Серед репертуарних хореографічних вистав Коледжу, окрім «Коппелії»,«Українського дитриху» також український балет «Сезони життя». Готується вистава «Лифар-сюїта» у постановці Дмитра Клявіна, присвячена Сержу Лифарю, чиє ім’я носить Коледж хореографічного мистецтва. Як пояснив Андрій Лягущенко, студенти Коледжу на сцені свого навчального закладу демонструють хореографічні вистави для мешканців Києва у рамках своєрідного лекторію «Світ танцю». Таким чином Коледж хореографічного мистецтва «Київська муніципальна академія танцю імені Сержа Лифаря» є для киян своєрідним культурним осередком, де лекції про хореографічне мистецтво ілюструються професійною виставою молодих артистів.

Така цікава й ефективна форма просвітницької роботи не пройшла непоміченою повз Олега Васюту. І як результат – започаткування у нашому місті творчого проекту «Хореографічний абонемент», а Андрій Лягущенко вже охарактеризував Чернігів як «балетне місто». Отже наступний, вже 4-й, лекторій «Світ танцю» в рамках творчого проекту «Хореографічний абонемент» відбудеться у Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм 25 квітня 2018. Він буде присвячений класичній балетній виставі «Коппелія на музику Лео Деліба у виконанні талановитих молодих артистів Коледжу хореографічного мистецтва «Київська муніципальна академія танцю імені Сержа Лифаря».

Віра ЛОБАНОВСЬКА



Теги:світ танцю, Чернігівська філармонія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar