реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Стус і Нобелівська премія

У Чернігові, в міській бібліотеці імені М.Коцюбинського Вахтанг Кіпіані представив свою книгу "Справа Василя Стуса". Вахтанг - молодець і справжній ...українець, бо зробив в даному разі і робить уже давно по інших напрямках важливенну українську справу. Я радий був потиснути його руку та придбати нову книгу, ним укладену.

Багатьох присутніх на представленні цікавила роль одіозного Віктора Медведчука, який був адвокатом Василя Стуса. «Медведчук був звичайною «шісткою» системи. Вся захисна промова вклалася в один абзац. І там прозвучала така фраза: кваліфікація дій мого підзахисного є вірною . Звісно, жоден із адвокатів не міг в ті часи врятувати дисидента, але Медведчук не робив навіть того, що повинен був робити в рамках етики радянського адвоката. Він порушив усі норми, які тільки міг. Він навіть не повідомив родичам про початок процесу», – говорить Вахтанг Кіпіані.

В той же час я не можу погодитися з Вахтангом Кіпіані, коли він стверджує, що, мовляв, це міф про знищення Василя Стуса саме у зв'язку з висуванням його кандидатури на Нобелівську премію. Як відомо, вона присуджується лише живим і тому, за версією інших досдідників, комуністи- кагебісти і знищили Стуса. Вахтанг Кіпіані доводить своє несприйняття цієї версії тими фактами, що не було англомовних перекладів творів Стуса, не кажучи вже про шведськомовні. Тим, що Генріх Бьолль не подавав кандидатури тощо. Формально Вахтанг Кіпіані правий.

Але для радянської системи хіба мало було створення Комітету в діаспорі за присудження Василю Стусу Нобелівської премії? Хіба мало було їм того факту, що книги Стуса вийшли за кордоном? Для того, щоб убити поета- борця каральній системі КПСС не треба було чекати самого формального акту подання на премію - вони часто діяли на упередження. Як, скажімо, з убивствами Володимира Івасюка та Алли Горської...

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Нобелівська премія, Віктор медведчук, Василь Стус, Вахтанг Кіпіані


Читайте також



Коментарі (0)
avatar