реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Стенограма РНБО по Криму: Тимошенко і Наливайченко були проти рішучих дій

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони оприлюднив інформації та стенограми засідання Ради національної безпеки і оборони України від 28 лютого 2014 року щодо ситуації, яка склалася в державі у кінці лютого-березні 2014 року у зв’язку з анексією Автономної Республіки Крим.

Із скан-копією стенограм можна ознайомитися на сайті комітету на офіційному сайті Верховної Ради.

12 лютого парламентський комітет звернувся до РНБО з проханням надати стенограму засідання РНБР від 28 лютого. Стенограма засвідчує, що в той час була надзвичайна ситуація, із виступів присутніх на засіданні РНБО можна простежити, які існували зовнішні та внутрішні виклики та суперечності. Було і голосування РНБО за введення воєнного стану, але набрало лише один голос – Олександра Турчинова.

На засіданні комітету були присутні представники Міноборони, РНБО, СБУ.

Начальник управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький заявив, що збройна агресія Російської Федерації була ретельно спланованою операцією і фактично розпочалася одразу після здобуття незалежності України. За його словами, протягом усіх років тривала підготовка до контролю над Південних Сходом України, не припинялися претензії Росії щодо Криму. На Південному Сході України було створено потужну агентурну мережу, надавалася підтримка проросійським політичним партіям, громадським рухам та радикальним організаціям антиукраїнського спрямування з метою створення підґрунтя для дестабілізації політичної ситуації в нашій державі. Для підготовки анексії Криму Росія використовувала збройні конфлікти на Кавказі, міжнародні військові навчання.

Зі слів представника військової розвідки, під час Олімпіади в Сочі на Північному Кавказі було зосереджено військове угрупування чисельністю 73 тисяч осіб, і саме це угрупування в подальшому було використано для окупації та анексії Криму, перекинуто на територію Криму морем та повітрям. Натомість українські військові частини, які перебували в Криму, були малочисельні й оснащені військовою технікою ще з радянських часів. За даними військової розвідки, станом на 16 березня 2015 року, на україно-російському кордоні було зосереджено потужні російські збройні угрупування. Зокрема, на чернігівському напрямку – до 4 тисяч особового складу, до 50 бойових танків, до 20 броньованих машин, на харківському напрямку – близько 2,5 тисяч військовослужбовців, до 40 танків. Був готовий до бойового застосування і авіаційний полк. Всі військові формування в Україні були побудовані за територіальним принципом, і керівники силових органів були перевербовані ФСБ і отримували від них накази. «План Російської Федерації передбачав окупацію Південної та Східної України і вихід до Придністров’я, створення Малоросії, - стверджував В. Скібіцький. - Але Росія не змогла сповна реалізувати свої плани щодо окупації України». Представник військової розвідки також заявив, що режим Путіна і зараз не відмовляється від подальших планів окупації.

Голова комітету Сергій Пашинський (фракція «Народний фронт») наголосив, що розсекречення стенограм засідання РНБО - це не сенсація чи смажені факти, а спроба проаналізувати тодішню ситуація і пересторога на майбутнє.

Він розповів декілька вражаючих фактів. Скажімо, як ще у 2013-му Путін говорив, що «десять областей України – це його, а всі решта його не цікавить». Чи як у лютому 2014 року під час спроб штурму Верховної Ради надійшла інформація, що в центрі Києва готується висадка вертолітного десанту.

Під час обговорення народний депутат Андрій Левус («Народний фронт») назвав «великим популізмом і провокацією» заяви деяких політичних сил, мовляв, анексію Криму та окупацію Донбасу можна було спинити, втримати ситуацію. Він нагадав, що в Криму тільки 10% військових заявили про готовність виконувати накази з Києва, а кримська «Альфа» зараз у повному складі охороняє Аксьонова. Не було навіть єдності в парламенті щодо можливості введення воєнного стану – скажімо, лідер тодішньої найбільшої депутатської фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко виступала проти воєнного стану.

Борислав Береза допитувався, чи відомо прізвища так званої «п’ятої колони», яка зсередини розхитувала ситуацію в державі, і чи хтось затриманий із них.

Сергій Пашинський нагадав ще й про такі тодішні факти, як команди з Києва не виконувались: о 10 вечора призначили нового командувача військово-морських сил України, а о 9 ранку він уже прийняв присягу Росії та виконував її накази. Колишній командир донецького спецпідрозділу «Альфа» Олександр Ходаківський зараз активно працює на ДНР.

Пашинський також розповів, що в лютому 2014-го під час анексії Криму підрозділи російських збройних сил, які дислокувалися в місті Клімово, що в 45 км від Чернігова, за інформацією українських прикордонників, отримали команду іти на Київ – а це три-три з половиною години. За бойовою тривогою підняли білоцерківську бригаду, але 90% техніки не завелася через несправності. «Роками, десятиріччями ніхто не перевіряв боєготовність, - заявив Пашинський. - Всю систему ПВО за десять років продали». Голова комітету пообіцяв присвятити цій проблемі окреме засідання комітету і назвати прізвища винних. Про це пише Голос України

Із стенограми зрозуміло, що Юлія Тимошенко, яка незрозуміло взагалі чому опинилася на засіданні РНБО, різкот виступала проти виведення українськимх військ із казарм. Вона закликала, щоб жоден танк не виїхав, бо люди з України повтікають. По собі судила чи що?

Проти рішучих дій виступив і Валентин Наливайченко, бо, мовляв, західним партнерам треба час для прийняття рішень.

Тільки Олександр Турчинов проголосував за введення військового стану. Він був один! Навіть "героїчний" Андрій Парубій був проти. Отака правда. Отже, здача Криму - на совісті Юлії Тимошенко, Валентина Наливайченка, Андрія Парубія та інших, хто виявився слабкодухим.



Теги:окупація Криму, Наливайченко, Парубій, російсько- українська війна, Турчинов, РНБО


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
0
1
Це як Порошенко - за відставку Уряду, а фракція БПП не підтримала... І що?
Смішно(якби не так гірко було) читати, що Тимошенко вплинула на відповідальних осіб РНБО.
avatar
2
Та ніхто ж не каже, що саме Тимошенко справила вирішальний вплив на результати засідання РНБО. Просто країна має знати своїх "героїв"
avatar
3
" МістоКлімово, що в 45 км від Чернігова".Що за бредятина???
avatar