реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Ставок замість смітника

Ставок у селі Вокзал-Городня ще кілька років тому виглядав у кращому випадку як величезна калюжа. Друге життя водоймі дала програма міської ради по відновленню невеличких водойм громади. Ставок поглибили, вигребли з його дна чимало мулу й трохи збільшили його площу. Така трансформація водойми стимулювала місцеву громаду до подальших дій.

Перше, що зробили мешканці Вокзалу – зарибнили оновлений ставок. Створили ініціативну групу, зібрали кошти й привезли сто кілограмів малька коропа та карасів. Поступово до місцевої іхтіофауни додали ще й щук та линів, щоб було цікавіше рибалити. А щоб задоволення вистачило всім – встановили свої особливі правила: рибалити тільки від Дня рибалки і лише у вихідні та святкові дні. За рибою у водоймі ретельно доглядають увесь рік. Коли це потрібно – її підгодовують, взимку б’ють ополонки, забезпечуючи нормальний газообмін води, а навесні пильно стежать за рівнем води.

Проте рибальством ініціативи жителів Вокзалу не обмежились. Олег Демиденко разом із сином Павлом вирішили впорядкувати стихійне звалище поряд зі ставком. Сміття вивезли, а місце звалища засипали землею, а згодом і піском, наданим міськрадою за сприяння місцевої депутатки Світлани Кузьменко. Так з’явився чималий майданчик, на який так і просилася зона відпочинку. Олег Демиденко пожертвував для цього власну альтанку, яку перевезли й встановили з допомогою сусідів й небайдужих риболовів.

Сьогодні команда активістів, які впорядковують територію довкола ставка, вже чималенька. Це Віталій Михеєнко, Юрій Россоха, Анатолій Котов, Ігор Лисий, Юрій Ярошенко, згадувана вже Світлана Кузьменко з сином Андрієм, Роман Семак, Валерій Заєць й Олексій Гончаренко. Окрім того, що всі ці люди системно доглядають за узбережжям, збирають сміття й викошують траву, вони створили затишний майданчик відпочинку, де поряд із альтанкою є рукомийник, мангал, вулична піч, урна для сміття. На березі ставка встановили спеціальні стійки під мішки для сміття.

Зона відпочинку стала зручним місцем для родинних і товариських посиденьок, громадських свят на кшталт Дня рибалки, і улюбленим майданчиком місцевих дітей. Бо альтанка захищає від спеки й дощу, а всередині завжди є цікаві настільні ігри. В найближчих планах товариства – збільшити площу майданчика й посадити по його периметру декоративні дерева й кущі.

За повідомленням Городнянської міської ради



Теги:ставок, Екологія, самоорганізація, городня


Читайте також



Коментарі (0)
avatar