реклама партнерів:
Головна › Новини › Гаряча точка

Сплата фіксованого податку

Декретом Кабінету Міністрів України “Про прибутковий податок з громадян” від 13.02.98р. №129/98-ВР встановлено, що громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, мають право самостійно обрати спосіб оподаткування доходів, одержаних від цієї діяльності, за фіксованим розміром податку, шляхом придбання патенту за умови якщо:
- кількість осіб, які перебувають у трудових відносинах з таким громадянином не перевищує 5;
- валовий дохід такого громадянина за останні 12 календарних місяців не перевищує 7 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на даний час 119000грн) ;
- громадянин здійснює діяльність з продажу товарів і надання супутніх такому продажу послуг на ринках та є платником ринкового збору згідно з законодавством.
Не дозволяється застосування фіксованого податку при здійсненні торгівлі лікеро-горілчаними та тютюновими виробами.
Патент видається на строк від одного до дванадцяти календарних місяців за вибором платника фіксованого податку. Для одержання патенту платник податку подає до податкового органу заяву, яка повинна містити інформацію про місце здійснення підприємницької діяльності, перелік осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником податку, та їх ідентифікаційні номери, а також інформацію про доходи платника фіксованого податку від здійснення підприємницької діяльності за останні 12 місяців або про неотримання таких доходів. Податковий орган зобов’язаний видати патент протягом трьох робочих днів з дня прийняття вказаної заяви від платника податку.
При сплаті фіксованого податку платник такого податку звільняється від ведення обов’язкового обліку доходів та витрат безпосередньо пов’язаних із цією діяльністю (Книга обліку доходів та витрат ф.№10). Доходи такого громадянина, одержані від здійснення інших видів підприємницької діяльності, оподатковуються у загальному порядку.
Доходи одержані приватним підприємцем за фіксованим податком не включаються до його сукупного оподатковуваного доходу за результатами звітного року і перерахунок прибуткового податку не здійснюється.
Між тим, платник фіксованого податку не звільняється від обов’язкового нарахування, утримання та перерахування до бюджету податку з доходів фізичних осіб з громадян із доходів, які виплачуються найманим працівникам, а також від обов’язку подання Декларації про доходи за фіксованим податком. Декларація подається до податкового органу щоквартально в ній відображається розмір валового доходу, визначеного на підставі особистого обліку доходів, та суму сплаченого за звітний період фіксованого податку.
Розміри фіксованого патенту встановлюються місцевою радою і не можуть бути менше ніж 20 грн. та більше ніж 100 грн. Якщо платник здійснює підприємницьку діяльність із використанням найманої праці або за участю членів його сім’ї розмір ставки збільшується на 50 відсотків за кожну особу.
До речі на обліку у ДПІ у м. Чернігові знаходиться 4613 платників фіксованого податку. Ними з початку року до місцевого бюджету сплачено 2,4 млн. грн. податку.
Світлана Степова, заступник начальника відділу адміністрування податків з фізичних осіб ДПІ у м. Чернігові.





Коментарі (0)
avatar