реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Спиртовики крутили з цінами на зерно

Дев’ять підприємств*, що входять до складу Державного концерну спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт» у Чернігівській області, перевірили на предмет дотримання бюджетного законодавства та законодавства про управління об’єктами державної власності.

Комісійні перевірки були проведені на виконання доручення Прем’єр-міністра України Миколи Азарова і охопили період 2010 — 2011 рр.

У ході згаданих контрольних заходів встановлено, що на чотирьох заводах концерну, а саме: Ічнянському, Новоборовицькому, Холминському та Чемерському на порушення законодавства про закупівлю товарів робіт та послуг за державні кошти придбано зерна і палива без проведення тендерних процедур на загальну суму понад 11 млн грн.

Між тим, в результаті аналізу цін, з’ясувалося, що, зерно часто-густо закуповувалось за цінами, вищими від середньозважених реалізаційних по регіону. Приміром, Новоборовицький спиртзавод закуповував кукурудзу за ціною, більшою за середньоринкову, що призвело до неефективного використання державних коштів на 922 тис грн.

Крім того, ревізори встановили, що спеціальний фонд державного бюджету недоотримав 172 тис. грн внаслідок неповернення Ічнянським спиртовим заводом бюджетної позички, отриманої на закупівлю сільгоспродукції за державним замовленням.

А Торговий дім «Сіверщина», отримуючи орендну плату за здане майно, не перераховувало до державного бюджету 30% від отриманої суми, чим завдало збитків бюджету майже на 120 тис грн.

Загалом комісійними перевірками підприємств концерну «Укрспирт» у Чернігівській області виявлено порушень на загальну суму 12 млн грн.

Олена СУРЖИК,
в.о. начальника відділу інспектування АПК та сфері використання природних ресурсів Державної фінансової інспекції в Чернігівській області

*Довідка. Державному концерну спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Укрспирт» на території Чернігівської області підпорядковуються:
ДП «Торговельний дім «Сіверщина»,
ДП «Чемерський спиртовий завод»,
ДП «Шабалинівський спиртовий завод»,
ДП «Ковалівський спиртовий завод»,
ДП «Ічнянський спиртовий завод»,
ДП «Крисківський спиртовий завод»,
ДП «Холминський спиртовий завод»,
ДП «Новоборовицький спиртовий завод»,
Чернігівське обласне державне об’єднання спиртової та лікеро-горілчаної промисловості «Чернігівспиртгорілка».

Про результати перевірок проінформовано прокуратуру Чернігівської області.



Теги:спиртові заводи, Укрспирт, ціни на зерно


Читайте також



Коментарі (0)
avatar