реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Сьогодні день звільнення Катерининської церкви від російської окупації

Боротьба за неї дуже довга і колись має бути написана - трохи вже є у книзі з історії відродження Чернігівської єпархії, яка підготовлена до друку.

Тут же згадаю, як у перші дні на ординському наметі, яким Іван Донець із компанією (звісно, це була зовсім не його ідея, він просто виконавець) закрив вхід до Катерининської церкви, заблокувавши колекцію народного мистецтва, внаслідок чого зітлів найстаріший чернігівський рушник 17якогось року, висів замість ікони портрет московського патріарха Кіріла Гундяєва та демонструвався фільм проти НАТО. Задля цього в Чернігів приїхали Наталія Дубінская, яку знають за прізвищем її колишнього чоловіка - Вітренко, та чорний Кауров з Одеси. Місцева влада всіляко сприяла окупантам. Роками сприяла. Особливо міліція і міська влада Соколова.

Тоді ж, до речі, тут висіли прапори так званої Новоросії. Чернігівці таку єресь не підтримали, хоча в колоні партії Дубінської\Вітренко навіть ходив архієпископ московської церкви Амвросій Полікопа. Під червоними прапорами, ага. Сини якого в Росії живуть і служать. А він тут служить Росії.

Окупанти керувалися напряму з Москви - бо коли в новорічну ніч згорів їх намет, грізну заяву у вихідний новорічний день, зразу по події, зробив заступник начальника міжнародного напрямку РПЦ. А для Москви Чернігів ну не так, як для Чернігова Талалаївка значима, але десь приблизно...

До речі, так сталося, що десь за тиждень чи два до пожежі я зайшов у ординський намет, який вони звали паходнай церкавью. Звісно, вони нашугалися, а я завважив не тільки дивани (ага, типу в церкві), але й металеві підсвічники. Після пожежі цих підсвічників на погарищі не виявилося. Як і решток обгорілих металевих ікон... Питається тоді - хто організував підпал, враховуючи миттєву реакцію Москви?

... А рішення про повернення Катерининської церкви українській підписав Микола Лаврик. Щоб цього не допустити, до нього ходили його попередники на посаді голови ОДА - Микола Бутко, Петро Шаповал та Валентин Мельничук. Слава Богу, Микола Лаврик їх не послухав...

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Амвросій Полікопа, РПЦ, Василь Чепурний, Катерининська церква, гібридна війна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar