реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Сьогодні -- день крилатих!

Традиційно 1-го квітня міжнародна спільнота відзначає Всесвітній день птахів. Після довгої зими птахи повертаються до нас і живуть поруч усе літо, будуючи гнізда і вигодовуючи пташенят. Їх можна побачити й почути скрізь: у парках, скверах, садах, лісах, на полях, біля водойм, у містах і селах.

Життєдіяльність птахів досить різноманітна: нічна, денна, сутінкова. Деякі види мешкають невеликими групами або поодинці. Середовищем існування для птахів слугують різні природні біотопи. Раціон харчування для більшості з них складають: дрібні гризуни, земноводні, риба, комахи, овочеві плоди, фрукти, трав’яні рослини, якими вони і вигодовують своїх малят, приносячи велику користь сільському і лісовому господарству.

В ході своєї життєдіяльності птахи пристосувались до життя в найрізноманітніших умовах, їхній зовнішній вигляд, будова дзьоба, ноги і інші частини тіла відрізняються великим різноманіттям. Свої гнізда влаштовують просто, зазвичай на деревах, в дуплах, на скелях, острівцях, у траві, на землі. Нерідко займають готове гніздо, збудоване іншим видом птахів. Одна і та ж пара з року в рік може гніздитися в одній і тій же гніздовій ділянці.

Більшість пернатих - друзі людини: допомагають їй боротися з різними шкідниками, знищувати бур'яни. Є птахи-лікарі, санітари, співаки і, зрештою, багато з них мають велике естетичне, декоративне значення. Дійсно, не буває непотрібних видів. Птахи відіграють велику роль у житті людини; багато з них — родоначальники свійських птахів, від яких одержують м’ясо, яйця, пух; велика кількість птахів є мисливсько-промисловими.

Від поведінки людей часто залежить їхня доля, адже голосна розмова, навіть присутність людини можуть примусити птахів покинути місця, де вони не один рік жили, а знайти нові досить складно. Не буде місця для гнізда - не з'являться пташенята. Відомо, що через це зникали цілі види. Значного впливу завдає господарська діяльність людини: розорювання земель, осушування боліт, застосування міндобрив і отрутохімікатів, вирубування лісів, викошування трав.

Список пернатих, що зникають, поповнюється із сумною сталістю, - з лиця землі зникло чимало їх видів і підвидів. Нам необхідно зберегти і примножити крилатих друзів, щоб майбутнє покоління бачило їх красу не тільки на картинках книжок, а й у природних умовах рідного краю. Тож приваблюйте птахів на свої поля, сади, городи, у міські парки, підгодовуйте взимку, влаштовуйте штучні гнізда й вони вам віддячать.

Провідний спеціаліст сектору заповідної справи та екомережі
Держуправління охорони навколишнього
природного середовища в області А.М. Павлович




Теги:крилаті, гнізда, шкідники, пернаті, пташенята


Читайте також



Коментарі (0)
avatar