реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Сміття: штрафи вже «кусатимуться»!

“Людство не загине в результаті ядерної війни. Скоріше воно захлинеться у власних відходах” – так сказав на початку ХХ сторіччя видатний британський фізик, лауреат Нобелівської премії Ернст Резерфорд.

Проблема відходів є однією з найбільш актуальних проблем багатьох міст та населених пунктів нашої держави. Чернігівська область та місто Чернігів не є винятком. Основну складову в загальній масі відходів, що утворюються в області, займають побутові відходи, як тверді, так і рідкі.

Власники відходів, а це підприємства, фізичні особи-підприємці та громадяни, принаймні більшість з них, укладають відповідні угоди зі спеціалізованими організаціями, які забезпечують у відповідності до вимог чинного законодавства видалення відходів на місцевих накопичувачах, полігонах та сміттєзвалищах. Ці послуги, зрозуміло, не безкоштовні. Звісно, дешевше та зручніше власними силами “видалити” відходи – дати вказівку вивезти сміття за територію підприємства, наприклад у посадку або у ліс, на поле за село чи до яру, або спалити, чи викачати нечистоти, під час дощу, щоб було непомітно, просто на вулицю.

Так і захлинаємося ми через громадську безвідповідальність у продуктах власної життєдіяльності: розгрібаємо купи сміття, шукаючи в лісі гриби або обираючи місце для відпочинку біля річки, дихаємо сморідним димом від спалювання пластикових пляшок та поліетиленових пакетів та “насолоджуємося” ароматами стоків, що течуть просто по вулиці, тощо... . Зрозуміло, що зазначені дії є протиправними, за вчинення яких законодавством передбачена відповідальність. Хтось скаже: “Минеться. Мені це не заважає, я живу далеко, змиє дощем та талими водами, та і вітер від мене ..., в чому проблема?! А спіймають, то й що – заплачу мізерний штраф, якихось там 136 грн., все ж однак дешевше ніж замовляти вивезення сміття”.

На сьогодні міра покарання за порушення законодавства у сфері поводження з відходами дещо змінилась. Так, 16.02.2010р. набули чинності зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення. Згідно нововведень, за порушення вимог законодавства під час збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення відходів винну особу, якщо це громадянин, чекає штраф у розмірі – від 20 до 80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто від 340 до 1360 грн., і, якщо це посадова особа або громадянин – суб’єкт підприємницької діяльності – від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить від 850 до 1700 грн.. До цього ж порушником мають бути відшкодовані збитки завдані державі через забруднення та засмічення відходами земельних ресурсів, а це є також певна кругленька сума.
Як видно, нові штрафні санкції дещо “кусаються” і є сенс не ризикувати, а належно виконувати вимоги законодавства у сфері поводження з відходами. Державна екологічна інспекція в Чернігівській області наразі запевняє, що зі свого боку вживає дієвих заходів щодо забезпечення невідворотності покарання винних осіб.

Наприкінці слід наголосити: Природа – це не просто оточення, а середовище існування, чинник що визначає здоров’я та якість життя. Забруднюючи довкілля людина не тільки завдає шкоди особисто собі, а й дуже жорстоким та цинічним способом обкрадає власних нащадків, залишаючи їм у спадок купи сміття, спотворені ландшафти, брудні водойми та сморідне повітря. А так, “Смітити або не смітити?” – це питання ще й до совісті кожного.

Андрій Павленко, державний інспектор з охорони нав
колишнього природного середовища Чернігівської області




Теги:побутові відходи, Екологія, Природа, сміття, нові штрафи, тала вода


Читайте також



Коментарі (0)
avatar