реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Синод ПЦУ відповів на румунські зазіхання

Сьогодні Синод Православної Церкви України, зокрема, постановив:

"Беручи до уваги рішення Священного Синоду Румунської Православної Церкви від 29 лютого 2024 р., яке стосується України, після обговорення було одноголосно прийняте рішення надіслати листи Священного Синоду ПЦУ до Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія та Його Блаженства Румунського Патріарха Даниїла з викладенням позиції Православної Церкви України.

Синод констатує: одним з основоположних принципів канонічного порядку та устрою Православної Церкви є те, що кожна помісна Православна Церква має виключну юрисдикцію в межах свої канонічної території. Також Великим Константинопольським собором 1872 р. встановлено, що основою утворення канонічних структур Церкви не може бути виключно племінний, філетичний принцип, який не єднає православних вірних, а розділяє єдине Тіло Церкви і творить схизму.

Серед іншого в листах підкреслюється, що відповідно до канонічного порядку і визначення Томосу про автокефалію Православної Церкви України на всій міжнародно визнаній, в тому числі визнаній і дружньою Румунською державою, території України канонічну юрисдикцію має лише Православна Церква України, і ніяка інша.

Бувши люблячою Матір’ю-Церквою для всіх православних вірних в Україні, незалежно від їх етнічного походження, та виявляючи пастирське піклування про духовні потреби православних вірних, належних до румунської національної та церковної традиції, які проживають в Україні, Православна Церква України постановою свого Священного Синоду (Журнал №39 засідання від 27 липня 2019 р.) ухвалила таке рішення: «Беручи до уваги пастирські потреби румуномовних православних громад в Україні, за зразком організації церковного життя парафій Румунської Православної Церкви з переважаючим числом етнічних українців – утворити Православний румунський вікаріат Української Православної Церкви (Православної Церкви України) для релігійних організацій (релігійних громад та монастирів) в Україні з переважаючим числом етнічних румун».

Священний Синод висловлює сподівання, що всі питання, які потребують свого регулювання, будуть розв’язані Румунською та Українською Помісними Церквами у дусі братньої любові, канонічного порядку та визначень Томосу про автокефалію Православної Церкви України".



Теги:пцу, Томос, Україна - Румунія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar