реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Шум навколо Всіхсвятської

Шум виник несподівано. Чотири місяці висіли пропозиції на сайті міської ради, кілька разів обговорювала їх комісія, коли ж нарешті міський голова Владислав Атрошенко підписав розпорядження про перейменування вулиць згідно закону про декомунізацію, витворився гевулт.

Найбільш мені дивно, що викрутився він, як той пустий вихорок літньої пилюки, навколо перейменування вулиці 50 років СРСР на вулицю Всіхсвятську. І найбільш прикрий для мене коментар молодого патріота, сина видатного патріота, завуча школи - мовляв, назва 50 років СРСР була кращою. Як каже молодь, капець! І це завуч! Бідна наша освіта!

А багатьом не сподобалось звучання - не можуть, бідаки вимовити Всіхсвятську. Ніжинці можуть свою українську кафедральну церкву Всіхсвятською вимовляти, а у чернігівців такі ніжні язики, що прям скрепи тріскають...

До речі, про скрепи. Я помітив, що активно ринулися критикувати перейменування люди російськомовні, ті, що були відкрито проти перейменування взагалі. Так, скажімо, один журналіст критикує назву Всіхсвятська, бо не повністю звучить - храм, біля якого вона проходить, зветься Всіх Святих землі Чернігівської. Шановний, якби ви знали трохи своє місто, то й знали б вулицю П'ятницьку - так ось храм, від якого вона починається, повністю зветься так - святої Параскеви- П'ятниці. І ніхто не вимагає називати вулицю Параскево- П'ятницькою, правда?

Більш серйозний аргумент звучить інший - храм Всіх Святих Землі Чернігівської належить до Московського патріархату. Тож давайте і попрацюємо, щоб всі церкви в Україні належали до української церкви, а не до московської - вашу енергію, панове критики, та в корисних цілях!

Зрештою, я скажу так - уже близький той час, коли Московський патріархат розвалиться, як у Шевченка "церков- домовина"...
Значний пласт нових назв присвячений людям, які діяли в Російській імперії - і пильні наші патріоти також се угледіли. Скажімо, ай-яй Самоквасов копав, яко археолог, в інтересах Росії, а Милорадовичі служили російській короні. Так то воно так та трішечки не так. Самоквасов досліджував наші пам'ятки і не його вина, що тоді не було української держави, яка би зберегла від загребущих рук Москви викопані ним наші реліквії. А Милорадовичі були козацькими полковниками, українськими військовими діячами (а не тільки російськими), був і етнограф, і історик, і набудували вони багато на нашій землі. Зрештою, так зачищаючи імперськопідданих ми й до Шевченка дійдемо - ви не знали, що він був державним службовцем якогось там рангу Російської імперії, як випускник Академії художеств?! Тож не вихлюпуйте всю воду, бо імперію ви цим не пом'янете, а своє вихлюпнете у запалі суперечки...

Та головне, що відтепер у Чернігові є велика і довга вулиця імені гетьмана Мазепи! І торгаші їхатимуть на оптові бази "на Мазепи", переставляючи собі в совкових головах орієнтири. Думаю, що на міського голову Владислава Атрошенка був немалий тиск, щоби цього не сталося. Принаймні, міська рада, очолювана його попередником, принципово не приймала українських назв вулиць. А ще й ідеолога української самостійності Миколи Міхновського, козацьких полковників Івана Богуна і Мартина Небаби (прочитайте у Ліни Костенко в рмоані "Берестечко" про Небабу!), героїв Небесної Сотні Василя Прохорського і Андрія Мовчана, диригента Любомира Боднарука, велика вулиця Одинцова стане вулицею Захисників України.

Тож тисну руку міському голові Владиславу Атрошенку і пропоную втертися тим солом'яним і недалекоглядним патріотам, які воювали на виборах проти.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Владислав Атрошенко, декомунізація, перейменування вулиць, Чернігівська міська рада


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
А не краще було б вулицю назвати не Всіхсвятську, а вулиця Всіх Святих.
avatar
0
2
Є норми українського словотворення. Віталію, подумайте - Ви пропонуєте зовсім іншу назву вулиці!
avatar
3
Тепер головна вулиця Новозаводського району міста Чернігова імені Івана Мазепи!
Слава Україні!
Смерть ворогам!
avatar