реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Шок від трипільців

Не знаю чи памʼятаєте ви жарти про трипільські глечики і Віктора Ющенка, але хочу вам сказати, що я зʼїздив в Легедзине, місце де досліджують і зберігають трипільську культуру і повернувся звідти просто у повному захопленні і навіть шоці.

5,5 тисяч років тому, за тисячу років до єгипетських пірамид на місці наших сіл Легедзине і Тальянки існувало найбільше поселення людей у тогочасному світі.

Три тисячі двоповерхових!!! хат. Люди, що там жили - трипільці - штукатурили свої помешкання, мали неймовірної краси особисті речі, посуд, різні ритуальні приладдя. Промислово випалювали кераміку. Відірватися від тих артефактів і тих глечиків, до речі, неможливо. Бо це витвір мистецтва. Чого лише вартують маленькі макети їхніх будиночків, що вони самі робили і скоріш за все вішали в себе у помешканнях.

Десь в 90-х держава востаннє фінансувала там розкопки, після того все було переважно за кошти британського лорда Бертрана Коста. До чого тут британські лорди? Бо він розуміє, що трипільська культура - це спадщина світового масштабу.

Зараз вже мені абсолютно зрозуміло, що сарказм про трипільські глечики і Ющенка, усі ці тупі жарти щодо нашого минулого загалом, про «укрів, що копали Чорне море», все це було придумано в росії і вкидувалося сюди з однією метою: знецінення нашої історії, а відтак і нашої субʼєктності.

Частково цей план спрацював, бо чесно ми ну так собі цінили нашу історію до великої війни. Музей Трипільської культури знаходиться в будівлі ФАПу: фельдшерсько-акушерського пункту. Все, що там зроблено, тримається на ініціативі небайдужих людей, таких як директор музею Wladyslav Chabanjuk. Ну і приватних донорів.

Сподіваюся коли війна закінчиться - Легедзине стане одним зі світових туристичних центрів. Світових! Бо саме такий рівень знахідок, що там є. Ну, а поки ми самі маємо усвідомити те, які скарби маємо на нашій землі.

Акім ГАЛІМОВ



Теги:трипільці, акім галімов, невідома Україна


Читайте також






Коментарі (0)
avatar