реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

ШІСТЬ ПРОТИЗАСТУДНИХ ПРАВИЛ НА КОЖЕН ДЕНЬ

Вам подобається дивитися на людей з червоними сопливими носами, очима, що сльозяться, і кашлем? Ні? Тоді, щоб не уподібнюватися їм, постарайтеся дотримуватися простих правил протизастудної безпеки.

Правило перше: утепляйтеся!
На вулиці не травень місяць, а тому на голові повинна бути шапочка, на шиї - шарф, а на руках - рукавички. Під куртку або пальто одягайте светр, хоча б тон¬кий. Короткі курточки і тонкі колготки залиште до весни в шафі. Особливо важ¬ливо, щоб у теплі були ноги. У жодному разі не ходіть з мокрими ногами. На ро¬боті тримайте змінне взуття, а також за¬пасні шкарпетки про всяк випадок. Якщо ноги промокли і змерзли, то перед тим, як переодягнутися в сухе, промасажуйте ступні до відчуття тепла.

Правило друге: зігрівайтеся!
Ви приходите увечері додому змерзли¬ми і голодними. Попросіть шлунок зачекати і займіться тілом. Негайно занурте його в гарячу ванну або поставте під душ. Потім розітріть жорстким махровим рушником, надіньте сухі вовняні шкарпетки. І тільки після цього можна обернути свій погляд до холодильника й плити. Для профілактики почніть вечерю зі склянки гарячого молока з медом і дрібкою соди. Можна випити келих теплого червоного вина.

Правило третє: вітамінізуйтеся!
Привчіть себе до регулярного вживання вітаміну С, що сприяє виробленню в організмі інтерферону, який вбиває віруси і мобілізує лімфоцити на боротьбу із застудою. Вітамін С ви знайдете у квашеній капусті, лимонах, апельсинах, шипшині і в пігулках. Останні не можна їсти натщесерце, аби не нашкодити шлун¬ку. І обов'язково включіть до раціону кисломолочні продукти: кефір, ряжанку, йогурт.

Правило четверте: висипайтеся!
При нестачі сну наш імунітет слабшає, оскільки клітини не встигають відновлюватися, а значить, не можуть дати адекватної відповіді на атакуючу їх інфекцію. Висновок простий: спіть, поки не вис¬питеся, і аж ніяк не менше 7 годин на добу. І постарайтеся не нервувати, особливо через дрібниці: стрес відкриває дорогу хворобам.

Правило п'яте: зволожуйтеся!
Зволожуйте повітря в квартирі та офісі. У холодну пору року в умовах працюючих обігрівальних систем повітря стає сухим, тому висушується і слизиста оболонка носоглотки. У результаті мікроби й віруси, які потрапляють на неї, не осіда¬ють на вологих «ворсинках», а безперешкодно подорожують углиб організму.
Для підтримки необхідного рівня во¬логості поставте у кожній кімнаті відкриті ємності з водою, але міняйте воду щодня, щоб у ній не завелися грибки. Не забувайте провітрювати приміщення, відкри¬ваючи кілька разів на день вікна на 10-15 хвилин.

Правило шосте: вмивайтеся!
Щоб не підхопити вірус у транспорті або на роботі, краще за все закрити ніс і рот марлевою пов'язкою, шарфом чи хусткою. Але якщо вам це не підходить, то якомога частіше мийте руки, адже за день ви неодноразово доторкуєтеся до предметів, на яких є віруси.
Відмовтеся від носових хусточок. Віруси, що осіли на них, довго зберігають свою життєздатність, тому при повторному використанні можуть знову перекочувати у ваш організм. Набагато безпечніше і гігієнічніше користуватися одноразови¬ми паперовими серветками. З тієї ж причини підчас традиційних чаювань на ро¬боті слід замість склянок або фарфорових чашок користуватися одноразовим посудом.

Ось такі нехитрі поради. Але під час сезону простуд вони діють як профілактичний засіб не гірше за патентовані антивірусні і антимікробні препарати.

Навчально-методичний центр ЦЗ та БЖД Чернігівської області



Теги:здоров'я, імунітет, віруси, грип, застуда


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Хорошо помогает для улучшения иммунитета Бактолис, после курса, действительно,намного меньше начинаешь болеть и не так сильно. Сомневалась поначалу, прочитал кучу статей, но решил попробовать.В комплексе со здоровым питание вообще заменимых нет. Кто сомневается - почитайте. https://www.medcentre.com.ua/articles/baktoblis-nadejnaya-zaschita-zdorovya-rebenka-77552#kak-primenyat
Гарні поради! Ще добре для зміцнення імунітету допомагає бактобліс. Після курсу дійсно набагато менше починаєш хворіти і не так сильно. Сумнівалася спочатку, прочитала багато статей і вирішила спробувати. В комплексі зі здоровим харчування взагалі рівних немає. Хто сумнівається - https://www.medcentre.com.ua/article....a-77552
avatar