реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Щорс таки доведеться перейменувати у Сновськ!

Давно веду дискусії з Василем Амельченком, козаком стародубським, що теперки став народним депутатом - він переконував, що його рідне місто Щорс перейменовувати не треба і ніхто не буде. Бо якщо вже й міняти назву, то не на історичну - Сновськ (як я доводив), а на більш історичну - Коржівку (як він вважав).

Та Верховна Рада, у якій засідає Василь Амельченко, таки проголосувала за зміну назви міста Щорс - в розрізі законів від 9 квітня, за якими треба змінити назви міст, що носять ярмо імен сепаратистів і комуністів - тих, які у 1918- 1920 роках допомогли радянській Росії ліквідувати незалежну Українську Народню Республіку. Микола Щорс - білоруський єврей, що народився у містечку Сновську, і був убитий в бою з петлюрівцями (убитий, щоправда, своїхм одноплемінником Танхіль- Танхілєвічем за наказом Лейби Троцького) аж ніякне має права називати своїм прізвищем давне українське містечко. І він, власне, є попередником сьогоднішніх гіркіндів, плотницьких, губарєвих, бородаїв, що ропалили вогонь війни за наказом все тої ж Москви.

І, звісно, мова про Коржівку йти не може, оскільки перед перейменуванням місто таки звалося Сновськом.

В Україні підлягають переймунванню ще зо три десятки міст. Найкрупніші - Дніпропетровськ, названий на честь одного з організаторів голодоморів Григорія Петровського, та Кіровоград, що найменували комуністи на чес ть убитого ними ж Кірова. Історичні назви цих міст - Катеринослав та Єлизаветград. Перше хочуть назвати або Січеславом, або просто, так яу уже його звуть - Дніпром. А щодо другого дискусій буде більше - від міста на честь святої Єлизавети (але якби ж не притягувався шлейф цариці Єлизавети!) до Златополя і Скіфограда...

Стануть з очищеними назвами міста - Котовськ в Одеській області (Бирзула), Артемівськ у Донецькій (Бахмут), Дніпродзержинськ у Дніпропетровській (Кам'янськ), Кіровське у Донецькій (Кленове), а яким історичним відгомоном зазвучать Новомосковськ та Орджонікідзе, які нарешті знову стануть Самаром та Покровськом! Або Первомайськ у Миколаївській області, що буде зватися, як колись, Богополем!

Свердловськ у Донецькій області стане Должанськом, хоч він і окупований зараз Росією. Цюрупинськ у Херсонській - Олешками, а Торез у Донечькій - Чистяковим (окупований).

Які ж села на Чернігівщині підлягають перейменуванню? Жовтневе є у Прилуьцому, Коропському, Семенівському районах і зрозуміло, що названі вони не на честь осіннього місяця, а таки комуністичного перевороту у Росії. Ленінівка у Менському районі нарешті стане Сахнівкою, а про ганьбу забуде село Пам'ять Леніна.

У Коропському районі мають стати нормальними села Пролетарське та Свердловка (історична назва останнього - Псарівка, бо там князь тримав псарню), у Новгород- Сіверському - Кірове (історична назва - Рикове).

Василь ЧЕПУРНИЙ






Теги:Кіровоград, закони про декомунізацію, перейменування, Дніпропетровськ, Цюрупинськ


Читайте також



Коментарі (6)
avatar
1
Красива історична назва - Сновськ
avatar
2
Вот Эти люди и переименовуют на наши города и села, улици и проспекты, мозгов ноль, грамотности ноль-очередная волна псевдопатриотизма
avatar
3
iдиоти. Навiщо? Тiльки дякуючи комунiстам, ми маэмо пiвдень Украiни.
avatar
4
А ще краща Щорс. З нею вирисло не одне поколiння. Ми, нашi дiти. А скiльки це коштувати буде? Що грошей багато? Iдиоти!
avatar
0
5
Перейменовувати - це звичка ще до комуністів.
Наприклад, цим займалася імперіатриця Катерина.Питається, на яких підставах, коли були історичні назви? А щоб їх забули, а себе піднести.

Повертаючи історичні назви, ми повертаємо пам’ять, а з нею культурну спадковість.

Мова повинна йти не тільки про комуністичних діячів, щоб не склалося примітивне враження. Просто комуністи в перейменовуванні усіх правителів разом узятих перевершили.
Для аргументації об’єктивності у цій справі скажу, може хто й не здогадується, що історичними є такі назви: Ніжен, Прилука, Лубні, Ічень, Ромен. Скажете, яка різниця? А ви зверніться до мовознавців, вони пояснять, що й дуже велика.
avatar
6
1776 г., Нью-Йорк. Американские майдауны сносят статую короля Георга III. 
- Других проблем у новопровозглашенного государства, конечно же, не было. 
- Свалили статую - и сразу зажили лучше англичан, а долги сами собой погасились! 
- А у нью-йоркцев они спросили, хотят они этого или нет? 
- Избавляться надо было сразу от всего британского наследия: университетов, портов, банков. 
- Дикари и варвары, с легкостью отрекающиеся от своего прошлого, не имеют будущего.
- Они хотя бы знают, что сделал Георг для Америки?
- Обезьяны, сносящие памятник Дарвину, иначе не скажешь! 
- Против позолоченного куска металла все смелые. 
- А это, между прочим, произведение искусства! 
- Ломать не строить!
- Работать на благо страны никто не хочет - лишь бы декларации строчить и статуи ломать. 
- Как бы там ни было, это история. 
- Да если б не Великобритания - в Америке не было бы ничего, кроме индейских вигвамов!
avatar