реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Щоб не вийшло пшику з реформ Табачника

Одним із заходів освітньої реформи називають необхідність укрупнення вузів. Дійсно, в результаті отримання деякими приватними вузами статусу державного, реорганізації училищ і технікумів у вищі навчальні заклади, необдуманої видачі ліцензій тощо з’явилось багато дрібних вузів, які, на думку чиновників із Міносвіти, за кількістю в рази перевищують кількість вузів в інших країнах. І цю проблему слід якось розв’язувати, але на це потрібні кошти, і немалі, яких, на думку М. Азарова, в Україні немає.

Якщо на створення такої бази держава не бажає виділяти коштів, то можна залучити спонсорів. Наприклад, Прем’єр-міністр України М. Азаров нещодавно відвідав Ізраїль, і йому показали багато культових споруд, збудованих українськими товстосумами. То нехай і в нас керівник освітнього відомства держави їх збере і запропонує виділити кошти хоча б на один такий пілотний проект.

Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Д. Табачник в одному з інтерв’ю сказав про об’єднання вузів м. Чернігова до кінця поточного навчального року. У нашому навчальному закладі про це нічого не знають.

У Чернігові є два університети, які ведуть закулісну боротьбу щодо приєднання до себе інших вузів. Вони, як і інші вузи, теж мають слабку матеріальну базу, що не дає можливості в майбутньому претендувати на класичний університет. Невідомо, які плюси вони отримають від приєднання чи поглинання інших вузів, а от останні підраховують збитки, як від цунамі.

Важко уявити керівника факультету (директора інституту на правах декана), що через усе місто громадським транспортом дістається до центрального офісу за резолюціями для отримання пачки паперу та канцтоварів або на термінову нараду чи вчену раду. Як спілкуватимуться між собою члени однієї кафедри, що читають предмети в різних кінцях міста? Чи виділить міністерство кошти на придбання сучасного типографського обладнання? Чи розроблена програма працевлаштування кількох сотень працівників, які будуть звільнені з усіх вузів? Чи наявними силами ректор об’єднаного вузу зможе забезпечити навчальний та виховний процес на об’єктах, розміщених у різних кінцях міста?

З приводу чуток про передачу нашого інституту до системи Міносвіти та наступним приєднанням до якогось вузу відбулись загальні збори трудового колективу, що прийняли рішення протидіяти таким намірам. Студенти погрожують акціями протесту. Виникає питання: чи готова облдержадміністрація до таких акцій? Що дасть укрупнення вузів, яке в зародку приречене на провал?
Можливо, все-таки слід добре подумати, послухатись народної мудрості і, лише сім разів відмірявши, починати різати.

Богдан СТАШКІВ,
перший проректор Чернігівського
державного інституту права,
соціальних технологій та праці

Повністю матеріал читайте в газеті "Сіверщина" за 24 березня




Теги:освіта, реформи Табачника, укрупнення вузів


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Пподдержую ректора . По-моему нужно качественно обучать студентов, подбирать квалифицированный педперсонал, поднимать престиж учебного заведений, а не участвовать в гонках кто лучше
avatar