реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Що ж українцям від того НАТО?

Цього року Україна і НАТО відзначає 20-у річницю започаткування особливого партнерства. Упродовж двох десятиліть спільної історії саме сьогодні співробітництво між Києвом та Альянсом проходить випробування у протистоянні реальному ворогу – агресивній Росії.

З хронології питання:

9 липня 1997 року — підписання Хартії про особливе партнерство між Україною та Організацією Північноатлантичного договору.

23 грудня 2014 року — Верховна Рада України прийняла рішення про відмову України від позаблокового статусу, який виявився неефективним у контексті убезпечення держави від зовнішньої агресії та тиску.
26 лютого 2016 року— Президент України підписав Закон «Про ратифікацію Угоди між Урядом України та Організацією Північноатлантичного договору про статус Представництва НАТО в Україні», відповідно до якого Центр інформації та документації НАТО об’єднується з Офісом зв’язку НАТО в єдину дипломатичну установу. Це перший подібний випадок в історії НАТО.

Щодо вступу до НАТО думки жителів Чернігівщини різняться. Зокрема, у 2016 році, за результатами опитування Чернігівського обласного осередку Всеукраїнської громадської організації «Ліга соціальних працівників України», не підтримували такої ініціативи у двох населених пунктах — : Семенівці (61%), Ріпках (55%).

Однак є населені пункти, де переважна більшість респондентів висловлюється позитивно: Городня (93%), Бахмацький р-н (85%), Носівка (67%), Варвинський р-н (61%), Борзна (57%), Сновськ (57%), Городнянський р-н (56%), Козелець (52%), Сновський р-н (50%). Багато хто, не визначився із власною позицією.

У Мені 31% опитаних таки підтримують ідею вступу України до НАТО, 21% - проти. І традиційно – 46% - не визначились.

Відлякує, мабуть, те, що українців зобов’яжуть захищати військові інтереси інших держав. Однак респонденти забувають: як країна-партнер, Україна вже бере участь у відповідних місіях (у складі Багатонаціональних сил НАТО в Косово (КФОР), в місії «Рішуча підтримка» в Афганістані).

Що маємо від дружби з НАТО

Гроші на обороноздатність. Лише за час проведення антитерористичної операції на сході України для задоволення термінових потреб, а також у стратегічному плані, союзники надали матеріально-технічних засобів на суму близько 100 мільйонів доларів та гуманітарної допомоги — 20 мільйонів.

А для відновлення спроможностей України у галузі гуманітарного розмінування українські рятувальники отримали техніки на суму більше мільйона євро.

Окрім того, за координації штаб-квартири НАТО в медичних закладах країн-членів Альянсу проходять лікування військовослужбовці. Робота з цього питання триває.

Гранти для проектів у різних галузях. Спільні проекти Україна з НАТО має і в сфері екології, енергетичної, ядерної і радіаційної, кібернетичної та інформаційної безпеки.

Чимало українських молодих науковців мають змогу працювати над своїми розробками за кошт країн Альянсу.
Політичний імідж. Наприкінці квітня минулого року, вперше в історії нашої держави, у складі Уряду було призначено Віце-прем’єр-міністра з європейської та євроатлантичної інтеграції.

Після цього призначення відбулося певне оновлення підходів до процесу інтеграції в НАТО. Зокрема, відновлено роботу профільної Комісії, що є в усіх країнах Альянсу.





Коментарі (0)
avatar