реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Що вирішив перший синод?

"5 лютого 2019 р. у Митрополичому будинку при Соборі Святої Софії Київської відбулося засідання Священного Синоду Помісної Української Православної Церкви". - Дуже добре, що все не затягувалося, бо Церква має жити соборами - від Синодальних до Архієрейських та Помісних - на них відчується Дух Святий, який лікує рани та вказує шляхи розвитку, надихає йти далі, долаючи труднощі та єднаючись у любові. Якщо є соборний дух, то долається бюрократичність, взаємні пересуди, братство відбувається як факт онтологічного життя - і це треба щоб було від Синоду до останньої парафії. На Синоді цей дух був - знаю про це трохи і дуже цьому радий - це головне.

Формування Синоду за грецькою традицією та його ротації - це ще те, до чого треба буле звикнути. Як для старту, склад оптимальний із можливих.

"Під час засідання було затверджено титули архієреїв Помісної Церкви, встановлено порядок найменування єпархій у разі, якщо ці найменування дублюються – у такому випадку єпархія іменується відповідно до подвійного титулу архієрея". - Це правильне рішення, свого часу випробоване в УПЦ КП.

"Релігійні організації, які входили до складу кожної єпархії станом на 15 грудня 2018 р., залишаються у складі відповідної єпархії. Перехід духовенства і парафій між єпархіями Помісної Церкви можливий лише на основі канонічних правил, тобто за згодою архієреїв обох єпархій, посвідченою відповідними документами."- Це унормує стан на місцях та дозволить уникнути непорозумінь.

"Вирішено, що Святіший Патріарх Філарет продовжує керівництво Київською єпархією у складі парафій та монастирів м. Києва (за виключенням Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря), які до 15 грудня 2018 р. перебували у його підпорядкуванні як Патріарха Київського і всієї Руси-України". - Рішення є нетрадиційним, але цілком допустимим. Київ - це цілком логічно, область би було вже важко для 90-річного старця, але розвиток київських парафій - це цілком по силах, тут ще багато що можна позитивного зробити.

"Враховуючи особливе значення Михайлівського Золотоверхого монастиря м. Києва його намісник архієпископ Вишгородський Агапіт прирівняний у правах до єпархіального архієрея." - Рішення нетрадиційне, але цілком допустиме з огляду на те, що він необхідний для Синоду і для повсякденного управління зараз, бо це апаратчик дуже хороший і необхідний зараз.

"Синод розглянув і ухвалив типовий статут Управління єпархії для єпархій Помісної Церкви." - рішення потрібне, юридично воно необхідне прямо зараз. "Також було розглянуте організаційне питання Вінницької єпархії. На пропозицію Предстоятеля митрополит Вінницький і Барський Симеон був затверджений Головним секретарем Священного Синоду." - Рішення позитивне, оскільки ієрарх, що отримав значну підтримку на Соборі 15 грудня, має мати високий статус в єдиній команді керівництва ПЦУ.

"У зв’язку з обранням ректора Київської православної богословської академії Митрополита Епіфанія Предстоятелем, на вакантну посаду було призначено дотеперішнього першого проректора протоієрея Олександра Трофимлюка. Також професор протоієрей О. Трофимлюк призначений головою Управління духовної освіти і богословської науки." - Отець Олександр Трофимлюк талановитий організатор науки і освіти, взагалі дуже розумна та чуйна людина, з великою інтуїцією та працездатністю, призначення оптимальне, можна побажати лише нових успіхів у всьому, бо тут треба йти від вершини до вершини, продовжуючи задану раніше лінію наукового та освітнього прогресу.

"Головою Синодального управління військового духовенства затверджений митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан., а головою Управління соціального служіння і благодійності – архієпископ Донецький і Маріупольський Сергій." - Ці ієрархи на своїх місцях, вважаю, що повинно бути більше підтримки з боку відповідних управлінь капеланів та волонтерів на місцях, щоб люди з кабінетів з оточення керівників не гордували тими, хто нюхає порох та місить грязюку. Треба більше загальноцерковного братства священства та мирян у цих відповідальних служіннях, бо це - точки історичної відповідальності зараз. Капеланська та соціальна служба зараз це все одно що браства в 16-17 столітті - від того як і що буде зроблене, залежить вся доля укр. православ'я. Ну ще також від освіти та просвіти. Тобто очільники чудові, чекаємо на ще більшу активність та злагодженість дій усіх причетних.

"Враховуючи особливу важливість напрямку розвитку зовнішніх церковних зв’язків – керівництво Управлінням зовнішніх церковних зв’язків залишене за Предстоятелем." - Це цілком правильне рішення. Ми живемо у час надзвичайних випробувань у цій сфері, у час який вимагає відповідальних слів, жестів, ініціатив. Будь-яка людина, яку б зараз висинули на цей пост оглядалася б на те, а що скаже Предстоятель, а що скаже Синод і тому подібне. Тут вже повноту відповідальності бере Предстоятель, і вже тому він може робити багато що вчасно - бо іноді вчасно сказане "просимо вибачення і вибачаємо" значить більше, ніж тисячі "вибачаємо і просимо вибачення" - і тут предстоятель має брати відповідальність за відповідну правильність акцентів, говорячи від повноти церкви. І таких ситуацій буде багато кожен день, і переконаний, що Митрополиту Епіфанію вистачать здібності зробити тут багато важливого і необхідного у найкоротший термін.

"З метою координації зусиль Церкви з допомоги жертвам порушення прав людини та особам, незаконно позбавленим волі, які знаходяться на окупованих територіях України та в Російській Федерації, було утворено «Православну місію допомоги жертвам порушення прав людини та особам, позбавленим волі». Головою Місії призначено архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента." - Правильне рішення, навіть немає чого коментувати.
"Всі рішення були прийняті при повній згоді усіх членів Синоду." - це радує найбільше.

Юрій ЧЕРНОМОРЕЦЬ



Теги:Юрій Черноморець, УПЦ, митрополит Епіфаній, синод


Читайте також



Коментарі (0)
avatar