реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Що побачив прем’єр-міністр Норвегії?

Непідробне співчуття та розуміння жахливості ситуації, в якій опинилися потерпілі українці від російської агресії читалися на обличчі прем’єр-міністра Норвегії Йонаса Ґар Стьоре під час робочого візиту на Чернігівщину у супроводі першого віцепрем'єр-міністра — міністра економіки України Юлії Свириденко та начальника Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслава Чауса.

Спершу глава норвезького уряду переконався в цинічності російської пропаганди, яка переконує у знищенні нібито винятково "військових українських об’єктів". – він побачив обласний кардіоцентр, який не підлягає відновленню. Проте при значних капіталовкладеннях там можливе створення реабілітаційного центру для учасників бойових дій, ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС тощо.

Поруч – житлові багатоповерхівки на вулиці Вячеслава Чорновола, що були розбиті росіянами. Наочний приклад «ювелірної роботи російської авіації», якою хвалився міністра закордонних справ Росії Лавров…

Прем'єр-міністр Норвегії відвідав також села Ягідне та Лукашівка Іванівської громади, що зазнали значних руйнувань через активні бойові дії на їхніх територіях. З Ягідним взагалі асоціюється слово «катівня»: у селі майже місяць понад 300 його мешканців ворог тримав у підвалі площею 197 квадратних метрів, в антисанітарних умовах, без води та їжі. Серед заручників було з півсотні дітей, в тому числі декілька немовлят. Від задухи та хвороб 11 людей померли.

Перша віце-прем’’єр українського уряду Юлія Свириденко сказала журналістам: «Норвегія підтримує нас з самого початку повномасштабної агресії росії – постачання зброї, гуманітарна допомога, санкції проти рф, лікування наших важкопоранених військових. За кількісними показниками такої підтримки, зокрема й у постачаннях озброєнь, Норвегія поступається лише США та Великій Британії».

До слова, у Чернігові політехнічний університет є учасником проекту, в якому вже кілька років Норвегія допомагає адаптувати військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх родин до цивільного життя.



Теги:Лукашівка, Юлія Свириденко, Ягідне, відбудова, Україна - Норвегія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar