реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Що було в Чернігові 1 грудня 2013-го?

1 грудня 2013 року в Києві пройшов марш протесту проти владної політики системних порушень прав і свобод громадян, небажання режиму Віктора Януковича прийняти позитивне рішення щодо асоціації України з Європейським Союзом. Тисячі людей почали збиратися спочатку на Михайлівській площі, а потім біля пам’ятника Тарасові Шевченку. Колони учасників акції рушили до Майдану Незалежності. У цьому марші, за різними підрахунками, взяли участь від 500 тисяч до 1 мільйона осіб з усієї України. Були там і представники з Чернігівської області, насамперед активісти Євромайдану в обласному центрі.
Як вказано в хроніці столичних подій того дня, міліція звільнила Майдан Незалежності, на якому з цього моменту почало розростатися наметове містечко. Металеву конструкцію новорічної ялинки («йолки», як її у телевиступі 3 грудня 2010 року назвав Віктор Янукович) прикрасили національною символікою та плакатами, перетворивши символ насильства на знак спротиву насильству.

На вулиці Банковій неподалік від Адміністрації президента відбулися сутички між мітингарями та «Беркутом», під час яких потерпіли зокрема українські та іноземні журналісти.
1 грудня протестувальники зайняли приміщення Київської міської ради та Будинок Федерації профспілок України, де розмістився новостворений Штаб національного спротиву. Рух Хрещатиком було перекрито. Там постало наметове містечко.
У відповідь на дії протестувальників влада почала збирати провладні мітинги: у Маріїнському парку розташувалися учасники Антимайдану.
Після подій 1 грудня у середмісті столиці почалося своєрідне позиційне протистояння між протестувальниками та владою.
ЧЕРНІГІВ. 1 грудня о 12:00 у центральному сквері біля Красної площі, як написав активіст Євромайдану Сергій Соломаха, близько пів тисячі чернігівців узяли участь в мітингу на підтримку Євромайдану в Києві. Його учасники закликали людей до акцій протесту й вимагали відставки тодішньої влади. Активісти чернігівського Євромайдану — учасники маршу та інших подій в столиці, які того ж дня повернулися до Чернігова, ввечері провели мітинг на Красній площі, розповівши про враження від побаченого.
Отже, події 1 грудня 2013 року в Києві та Чернігові стали наочним підтвердженням реальної відношення народу до злочинної влади, яскравим прикладом реалізації надважливого положення в статті 5 Конституції України: «Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу БЕЗПОСЕРЕДНЬО (виділення автора допису) і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування».

ДОКЛАДНІШЕ про Революцію Гідності на Чернігівщині можна ознайомитися в таких виданнях:

— Майдан від першої особи. Регіональний вимір. Вип. 3. У 2 ч. Ч 2. Львівська — Чернігівська область / уклад.: Г. Боднар, О. Доброер, Т. Ковтунович, О. Морозова, О. Стукалова [та ін.], відп. ред. Т. Привалко; Укр. ін-т нац. пам'яті. - Київ: К.І.С., 2018. — С. 389-424.
— Чернігівський Євромайдан. Хроніка, факти, спогади. / Чернігівська обласна організація Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка. С.В. Соломаха. — Чернігів: Сіверський центр післядипломної освіти, 2023. — 448 с.

Сергій Бутко, Український інститут національної пам’яті
Світлина з книги «Чернігівський Євромайдан. Хроніка, факти, спогади».



Теги:революція Гідності, євромайдан, Чернігів


Читайте також



Коментарі (0)
avatar