реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Що буде з економікою України у 2023 році

Економічна ситуація в Україні далеко не в найкращому стані. Тільки за найгіршими прогнозами, у 2022 році економіка України з високою ймовірністю втратить третину ВВП. Але є і позитивний момент — колапсу не буде, а це вже не так погано в ситуації, що склалася. Наприклад, економіст Микола Кульбака повідомляє, що Нацбанку вдалося повністю зберегти контроль над фінансовим обігом усередині держави. Водночас регулярно надходить допомога з боку Заходу, завдяки якій вдається ефективно фінансувати витрати бюджету.  

Що сталося

Із самого початку поточного року економіка країни переживає не найкращі часи. Ні для кого вже не секрет, що наслідки відчуватимуться дуже тривалий час. Йдеться не про місяці й навіть не про роки, а скоріше про десятиліття. Тим не менш зараз неможливо повністю оцінити масштаби катастрофи. Щонайменше тому, що державна статистика публікується із певним запізненням. На додачу до цього інформаційна відкритість України зараз набагато нижча, ніж будь-коли. Тому повною мірою дізнатися про ситуацію та тяжкість становища державної економіки наразі просто неможливо, що цілком зрозуміло. 

Найважливіший індикатор, який не можна ігнорувати й випускати з уваги, — це інфляція. Звичайно, стан державної економіки оцінюється насамперед за рівнем інфляції. З початку року вартість товарів першої необхідності зросла на цілих 13,9%, причини загалом зрозумілі: порушення логістики, руйнування логістичних ланцюжків, виробничих потужностей і роками налагоджуваної інфраструктури. Але продуктова інфляція в Україні стримується завдяки власному аграрному сектору. Одним словом — час непростий для всіх. Онлайн-казино на «Вебмані» — один із найкращих способів на сьогодні підправити своє економічне становище в такий непростий час. 

Але вже зараз можна говорити, що рівень інфляції почав поступово зменшуватися. Найвищий показник був зафіксований у березні. Тоді він становив 4,5%, у той час як уже сьогодні 2,7%. Якщо пояснювати такий стан справ, то зробити це можна просто — українська економіка прийшла до тями після «шоку». У сукупності перераховані й інші чинники призвели до того, що дуже багато українців зараз змушені виїхати, оскільки потрібні кошти на існування. Здебільшого громадяни обирають країни Європейського Союзу — Польща, Чехія, Словаччина серед них. 

Серйозність падіння

Ще на початку квітня Світовий банк опублікував доповідь, згідно з якою реальне падіння ВВП становитиме 45,1%, що можна вважати абсолютним рекордом. А ось українські економісти налаштовані не так песимістично, а більш прагматично. Так, експерти з Національного банку припустили, що ВВП за підсумками року в гіршому випадку дорівнюватиме третині свого обсягу. Основна ставка робиться на сільське господарство: зараз саме ця галузь узяла на себе роль основного рятівника. До 26 травня посіви склали 78% проти торішнього показник. Урожай буде зібрано. Проблеми виникнуть з експортним постачанням зерна, оскільки основні державні порти заблоковані.

Якщо підсумувати вищесказане, очевидно, що легко нікому не житиметься, але економіка України продемонструвала неймовірну стійкість та гнучкість, на що, мабуть, мало хто очікував і що навряд чи хтось припускав. У будь-якому випадку про реальне відновлення економіки України можна буде говорити лише після того, як стабілізується ситуація й повністю спаде напруженість. Зараз ніхто не візьметься прогнозувати розвиток економічної ситуації.






Коментарі (0)
avatar