реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Ще раз про гривню: держборг скорочується?

Валовий зовнішній борг України на 1 липня 2012 року був оцінений у 129 млрд. дол. США, що становить 74% від ВВП.

[size=9]За словами начальника Управління методології, аналізу та прогнозування платіжного балансу Національного банку України Сергія Ніколайчука, продовжується тенденція скорочення рівня боргу по відношенню до ВВП від його максимального рівня наприкінці 2009 року майже в 90%. Це відбувається через вищі темпи зростання доларового ВВП країни порівняно з борговими залученнями.

Крім того, він прокоментував зміни обсягів зовнішнього боргу: “У номінальному вимірі обсягів зовнішнього боргу спостерігаються тенденції скорочення заборгованості державного сектору та банків, тоді як реальний сектор економіки продовжує достатньо активно залучати зовнішні боргові ресурси”.

Так за І півріччя зовнішній борг державного сектору скоротився на 3.1 млрд. дол. США – до 30 млрд. дол. США. Насамперед це пов’язано з плановими виплатами Національним банком за кредитом МВФ і погашенням єврооблігацій та кредитів Урядом.

Сергій Ніколайчук повідомив, що українські банки скоротили обсяг своїх зовнішніх зобов’язань на 1.2 млрд. дол. США – до 24 млрд. дол. США. А з початку 2009 року заборгованість українських банків перед нерезидентами скоротилася більш, ніж на 15 млрд. дол. США. Погашення зовнішніх боргів банками, в першу чергу, пов’язано з делевереджом у банківській системі, особливо в сфері валютного кредитування, та заміщенням зовнішніх ресурсів внутрішніми, зокрема депозитами в іноземній валюті.

Водночас підприємства реального сектору продовжили залучати зовнішні ресурси. Борг інших секторів за І півріччя 2012 року збільшився на 7 млрд. дол. США і становив на звітну дату майже 75 млрд. дол. США.

До того ж фахівець відзначив, що значна частина такого приросту зумовлена збільшенням кредиторської заборгованості підприємств за зовнішньоторговельними операціями на 3 млрд. дол. США.

Про це повідомила "Сіверщину" прес-служба Національного банку України.



Теги:Національний банк України, гривня, державний борг


Читайте також



Коментарі (0)
avatar