реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Ще одна краплинка історичної пам'яті

Ще однією білою плямою на історичній карті Чернігово- Сіверщини стало менше: щойно вийшла книжечка Петра Грищенка "Душа села, де ти?.." - про церкву села Лебедівка (історична назва - Гнилуша) колишнього Козелецького, а тепер - Чернігівського району Гончарівської громади.

Її автор - директор обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Короленка (1985- 2010), заслужений працівник культури України, уродженець цього села Петро Васильович Грищенко. Він і зараз літує в рідному селі, у добротній батьківській хаті, гледячи божу комаху та визбируючи історичні дані про село.

Тема книги - Троїцька церква села, знищена, звісно, комуністами. У книзі не тільки розповідь автора на основі архівних документів, але й цікаві документи - реєстр прихожан церкви села Максим (туди до побудови своєї церкви входила і Гнилуша) 1739 року, список двадцятки Гнилушської громади, церква села Максим на сторінках єпархіальної преси, опис культового майна Гнилушської церкви від 1923 року, протоколи допиту свідків по сфабрикованій окупантами справі отця Костинецького. Останній сященник храму був розстріляний у грудні 1937 року в Чернігові.

Книга видана київським видавництвом "Альфа- реклама" і дає надію на відродження в селі українського православного храму. А я маю радість від виходу книжечки ще й тому, що значуся там редактором...

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Петро Грищенко, Гончарівська громада, краєзнавство, Василь Чепурний, Лебедівка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar