реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Сергію Павленку - 60! З роси і води!

Правління обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка має за честь привітати з поважним ювілеєм видатного українського історика і журналіста, просвітянина Сергія Павленка!

Саме він вдихнув життя у газету "Комсомольський гарт", яка в часи виборювання незалежності України стала ковтком свіжого повітря для тисяч чернігівців і трибуною для рухівців, просвітян, дослідників з "Меморіалу", журналістів Василя Чепурного, Владислава Савенка, Валентини Мастєрової, Віктора Божка. Саме газета, редагована Сергієм Павленком, вперше розповіла про репресії і голодомор комуністичної влади, правду про Щорса і Левка Лук'яненка, про гетьмана Мазепу і кривавого комуніста Федорова.

Природньо, що Сергій Павленко став редактором і мотором створеного під егідою чернігівської "Просвіти" історико - краєзнавчого журналу "Сіверянський літопис". Він створювався як здорова конкуренція галицькому "Літопису Червоної Калини". Прикро, що галицька інтелігенція не змогла чи не захотіла утримати таке видання і приємно, що чернігівці стараннями Сергія Павленка таке розкішне видання досі мають.

Сергій Павленко - унікальний чоловік ще й тим, що він, здажться, ждиний в Україні нагороджений Хрестом Мазепи, який так йому і не вручили. Зате він написав найбільшу кількість досліджень про бунтівного гетмана - і з його знаннями про Мазепу та його час не може змагатися жоден дослідник в Україні та діаспорі.

І при всьому цьому Сергій Павленко лишається людиною, уважною до проблем товаришів і друзів, люблячим батьком і чоловіком.

Ми раді побажати члену правління обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка Сергію Олеговичу Павленку всіляких гараздів і запевнити у нашій щирій приязні та повазі!

Правління обласного товариства "Просвіта" імені Т.Шевченка



Теги:чернігівська Просвіта, Мазепа, Сергій Павленко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar