реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

Село відстояло "швидку" Тимошенко

У січні 2010 року одним із тисячі населених пунктів , якому пощастило отримати нову , європейську машину «Опель Комбо» від уряду Тимошенко, була Орлівка Новгород-Сіверського району.
Цілий рік авто працювало і радувало і медиків і людей, яким потрібна була медична допомога. Авто економне (всього 6,2 літра на 100 км.), тепле, швидке.

На одній із перших сесій районної ради депутатом від ВО «Батьківщина» було задане питання ще виконуючій обов’язки головного лікаря С.Г. Шам.
- Чи залишиться медичне обладнання та транспорт у Орлівській амбулаторії в разі реорганізації?

У присутності всього депутатського корпусу була надана категорична відповідь Світлани Григорівни, що все залишиться у тих медичних закладах району, де воно зараз знаходиться.
Проте прийшла вказівка зверху, яка вказувала на реорганізацію всіх ФАПів і амбулаторій під районну лікарню.

Після весняних свят та Прощеної неділі машину «Опель-Комбо» Орлівського ФАПу Новгород-Сіверська центральна районна лікарня наказом № 85 від 01 березня 2011року, за підписом головного лікаря С.Г.Шам, міняє на УАЗ 3962 2004 року. Мотивація заміни – раціональне використання санітарного автотранспорту у медичних закладах району та стан доріг.

Збурене населення Орлівської сільської ради прийняло рішення зібрати схід села, ініціювати позачергову сесію сільської ради та захищати свої інтереси.

Село є село, а УАЗ є УАЗ – хоч і не досить поношений, а 20 літрів бензину дай. Їздити на УАЗі буде дорогим задоволенням для району. Для довідки можемо додати, що амбулаторія загальної практики сімейної медицини у с. Орлівка обслуговує 8 населених пунктів трьох сільських рад –Орлівської, Березовогатьської, та Блистівської, а це – не багато не мало, майже дві з половиною тисячі людей.

Для реалізації наказу 14 березня до Орлівської сільської ради приїхало начальство з району: головний лікар центральної районної лікарні , бухгалтер цього закладу та заступник голови Новгород-Сіверської райдержадміністрації Плотніков П.О.

Обговорення питання заміни автомашин було гаряче. Лікарня пробувала переконати народ, що УАЗ на Опель міняється для економії коштів, питається тільки чиїх? Чи зручно і економічно фельдшеру їхати на габаритному УАЗі, чи на малогабаритному Опелі з тими ж 6.2 літрами пального замість 20? Згадали люди і заяву Азарова , що за рік роботи уряду стало жити краще і веселіше, тільки чому ми цього не відчуваємо? Все у всіх добре, тільки нам знизу треба затягнути паски і дихати рідше, і їсти менше, а думати взагалі не треба. Людьми було згадана купа фактів, коли швидкість та мобільність медичної допомоги для когось була фатальною. Зовсім нещодавно «Опель » був свідком народження маленького немовляти і добре, що було тепло і м’яко. У холодному УАЗі дитину могли не довезти. За весь час користування Опелем було перевезено близько 300 хворих і до району і до Семенівки, і до обласної лікарні. Послужний список допомоги солідний.

До райцентру загалом 50 км. А як викликати з району машину швидкої , то сума подвоюється . Прийшли до згоди, що якщо громада надасть письмову відмову від УАЗу з підписами мешканців, то лікарня буде відміняти свій наказ та залишить Опель при амбулаторії . Громада була готова і рішення своє надала миттєво.

Можна позаздрити згуртованості людей - прийшло більше 200 чоловік захищати свої інтереси . І ВОНИ перемогли. Беремо приклад з такої самоорганізації.

Сергій СЕМЕНЕНКО




Теги:Ю.Тимошенко, сільська медицина, Орлівка, швидка допомога


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
А сільська громада не думала над тим, як той Опель, розрахований на їзду по європейському асфальту, взимку, по тих дорогах, які вона, ця громада зроду не чистила, зможе доїхати до тих самих 8 сіл? Чи знову, як це було вже не раз, будуть телефонувати до відділення швидкої допомоги ЦРЛ, щоб виїхали до ХРОНІЧНОГО хворого, який потребує ПЛАНОВОЇ госпіталізації. А значить, знову ж таки спалити ті ж самі 20 літрів пального, вже не кажучи про те, що бригада, яка виїде на такий, НЕПРОФІЛЬНИЙ для неї виклик, на протязі 2,5 годин, що підуть на його обслуговування, не зможе виїхати на інший, де, цілком можливо, хтось буде потребувати дійсно НЕВІДКЛАДНОЇ допомоги. І може й не дочекатися. Та, як кажуть, своя сорочка ближче до тіла!..
avatar
2
УАЗ приедет из райцентра в любую погоду, практически по любой дороге. Да, расход бензина выше в 3 раза чем у Комбо. А стоимостью ремонта подвески Опеля кто нибудь интересовался? У Комбо клиренс не больше 15-17 см в ненагруженном состоянии. А с 3 людьми в салоне (водитель, врач, больной а часто и сопровождающий родственник) какой клиренс будет? 50 км на брюхе пилить по нашим ухабам? Комбо вообще не предназначен для использования как скорая помощь, у него габариты немногим более Таврии. Каким образом и в какой позе врачь будет делать прямой массаж сердца или искусственное дыхание пациенту? В какой позе, как в Камасутре верхом? То что люди вышли и защитили свои интересы это замечательно. Логика только хромает. Народ как был всегда заложником политических интересов так им и остался. Собрать селян возле магазина не сложно. Статья однобокая. Одно только ".. Людьми було згадана купа фактів, коли швидкість та мобільність медичної допомоги для когось була фатальною.." чего стоит. Весной, осенью и зимой крылья к Опелю прикрутите? Или люди на селе только летом болеют. Депутат от БЮТ лучьше бы пробежался на сессии с протянутой шапкой по всем фракциям, скинулись бы по 100 глядишь и на газовую установку бы насобирали. И это не на много сложнее чем на митинге в селе выступать. Чесать языком под сельским магазином в нашей стране может каждый второй. Модератор можешь удалять.
avatar
3
«Можна позаздрити згуртованості людей - прийшло більше 200 чоловік захищати свої інтереси»

Молодцы жители села – вот так бы всегда были сплочённые.
А вот правильно ли они сделали, не взяв УАЗ 3962, время покажет.
Всё-таки УАЗ больше подходит к сельским дорогам – дорожный просвет (клиренс) у него 220 мм, а у Опеля – 160 мм. Потом ездит он на 76 бензине, а не на 95. И запчасти его должны быть дешевле. И рассчитан он на 7 человек, а не на 5.
Да и представьте себе, если зимой Опель застрянет в снегу, то, каково будет тащить больного к машине или ещё чего хуже…
Короче говоря, Опель – городская машина, а УАЗ – вездеход, который в трудную минуту не подведёт (конечно, при правильном и своевременном уходе за ним).

avatar