реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Самосійні ліси мають право на життя

Чернігівська облдержадміністрація разом з управліннями Держгеокадастру та лісового і мисливського господарства проводять роботу, спрямовану на консервацію самосійних лісів.

Вони виникли самостійно — в часи руйнування колгоспів повисівалися березові, соснові та ялинкові ліси, де їм заманулося, адже було багато залишених земель. І природа чинила мудро, бо, скажімо, переважна більшість земель Семенівського району мають такий низький бал ґрунту, що таки краще там вирощувати ліси, ніж насичувати піски хімією в надії зібрати пристойні врожаї зернових.

Тому нині Чернігівська облдержадміністрація разом з управліннями Держгеокадастру та лісового і мисливського господарства проводять роботу, спрямовану на консервацію таких земельних ділянок та передачу їх до лісового фонду області.

«Чернігівська ОДА рятує самосійні ліси, — каже голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко. — У 2020-му Чернігівська ОДА вперше за останні шість років проводить інвентаризацію земель несільськогосподарського призначення на території області. Загальна площа земельних ділянок різних категорій, які планується інвентаризувати, — 10,4 тисячі гектарів, зокрема лісовкритих — майже 3 тисячі. Для цього виділено 2,6 мільйона гривень».

По закінченні цієї роботи буде створено повноцінну базу даних про земельні ресурси області та її природний потенціал. Влада отримає можливість постійно контролювати використання земель. Буде сформовано перелік інвестиційно привабливих земельних ділянок, і права оренди на них виставлятимуть на аукціонах.

Самосійні ліси, звісно, ще не доросли до періоду стиглості, але їх теж уже рубають. Попри те, що Україна має надзвичайно високу, порівняно із сусідами, розорюваність ґрунтів. Щоб ефективно протидіяти знищенню самосійних лісів, необхідно провести інвентаризацію земель та змінити їхнє цільове призначення відповідно до результатів аудиту. Лісгоспи спільно з районними відділами Держгеокадастру вже визначають і уточнюють перелік таких ділянок та з’ясовують їхню категорію. «Передача земель можлива після інвентаризації та віднесення їх до земель лісогосподарського призначення. Інший шлях — консервація цих територій (припинення господарського використання на визначений строк та залуження чи заліснення)», —уточнюють спеціалісти. Тим часом гриби та ягоди, розширення кормової бази для птахів і звірів уже говорять про користь самосійних лісів.

"Голос України"



Теги:держгеокадастр, управління лісового і мисливського , ліси, Чернігівська ОДА


Читайте також



Коментарі (0)
avatar