реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Рух "Чесно": Іван Куровський критеріям не відповідає

Куровський Іван Іванович
Партія: Не входить до складу жодної партії
Фракція: Не входить до складу жодної фракції
Ким висунутий: Блок Юлії Тимошенко


Відсутність фактів порушень прав і свобод людини

ТОВ "Житлобуд", співвласником якого є народний депутат Куровський Іван Іванович, було залучене до низки будівельних скандалів. Зокрема, під час конфлікту навколо будівництва на території паркової зони Олександрівської лікарні, відбувались неодноразові напади на громадських активістів, зокрема із залученням працівників міліції.

Також внаслідок спричиненого будівництвом зсуву ґрунту постраждав один з корпусів Олександрівської лікарні, через що було призупинено проведення хірургічних операцій.

Сам Куровський Іван Іванович стверджує, що всі рішення на забудову в нього законні.

Хоча ці заяви не означають підтвердження вини Куровського Івана Івановича у вчиненні правопоршень, вони можуть вважатися вагомими підставами для твердження про високу вірогідність його причетності до порушень прав людини, а саме права на особисту недоторканність та право на чисте довкілля.

За методологією оцінювання доброчесності кандидатів у народні депутати України можна зробити таку оцінку, що Куровський Іван Іванович, на думку Руху ЧЕСНО, не відповідає Критерію.

Незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців

Після набуття повноважень народного депутата Верховної Ради VІ скликання Куровський Іван Іванович 01.02.2011 вийшов зі складу фракції Блоку Юлії Тимошенко (Фракція "Блок Юлії Тимошенко - "Батьківщина"), за списком якого його було обрано до парламенту, і до будь-якої іншої фракції не переходив.

Згідно з методологією руху ЧЕСНО, вихід народного депутата з фракції партії чи блоку, за списком якого його було обрано до Верховної Ради (за власним рішення або за рішенням фракції незалежно від підстав), вважається невідповідністю Критерію. Таким чином, Куровський Іван Іванович, на думку Руху ЧЕСНО, не відповідає Критерію.

Непричетність до корупційних дій

ТОВ "Житлобуд", співвласником якого є народний депутат Куровський Іван Іванович, було залучене до низки будівельних скандалів . Зокрема, під час конфлікту навколо будівництва на території паркової зони Олександрівської лікарні було прийнято низку судових рішень щодо надання дозволів на будівництво, які можуть містити ознаки корупційності. Тодішній мер Києва Леонід Черновецький заявив, що "будівництво на території Олександрівської (Жовтневої) лікарні незаконне, і є підозра, що чинився тиск на суддю, який ухвалив рішення, що дозволяє забудову території". Громадські активісти також заявляли, що надання дозволу про будівництво на цій ділянці незаконне, оскільки суперечить державним будівельним нормам, зокрема порушує охоронну зону пам'яток національного значення, а саме садиби О.О.Богомольця.

Також після низки судових рішень на користь позивачів, що вимагали зупинити будівництво, 29 грудня 2010 року Вищий господарський суд України "за нововиявленими обставинами" скасував своє власне рішення, дозволяючи знову почати будівництво. Головою Вищого господарського суду в цей час був представник тієї ж політичної сили, що й Куровський Іван Іванович.
Зі свого боку, сам Куровський Іван Іванович стверджує, що всі рішення на забудову законні.

Хоча ця інформація не є доказом вини Куровського Івана Івановича у вчиненні правопорушень, але дозволяє припустити та зробити оцінку про високу вірогідність його можливої причетності до корупційних дій, а саме зловживання владою. Водночас, припущення про можливу причетність до корупційних дій є оціночним судженням Руху ЧЕСНО.

Таким чином, можна зробити оцінку про те, що, згідно з методологією Руху ЧЕСНО, народний депутат України Куровський Іван Іванович, на думку Руху ЧЕСНО, не відповідає Критерію.

Прозорість задекларованих доходів та майна та їх відповідність способу життя

9 квітня 2012 року Рух ЧЕСНО у письмовій формі звернувся до народного депутата України Куровського Івана Івановича з проханням надіслати копію поданої ним за місцем роботи декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2011 рік (за винятком відомостей, які є інформацією з обмеженим доступом згідно із Законом України "Про засади запобігання і протидії корупції").
На звернення Руху ЧЕСНО народний депутат України Куровський Іван Іванович не відповів у встановлений законом строк.

За результатами аналізу наявної в Руху ЧЕСНО інформації щодо відповідності народного депутата України Куровського Івана Івановича Критерію, невідповідності задекларованих ним доходів і майна способу його життя, згідно з методологією Руху, встановлено не було.

За методологією оцінювання доброчесності кандидатів у депутати, невідповідністю Критерію вважається, зокрема, ненадання депутатом Руху ЧЕСНО копії його декларації про майно, доходи, зобов’язання фінансового характеру за 2011 рік. Таким чином, Куровський Іван Іванович, на думку Руху ЧЕСНО, не відповідає Критерію.

Особисте голосування в парламенті

У період здійснення депутатських повноважень у Верховній Раді України VI скликання народний депутат України Куровський Іван Іванович неодноразово порушував принцип особистого голосування на засіданнях Верховної Ради України. Зокрема, згідно з даними письмової реєстрації народних депутатів України, він був відсутній на ранковому пленарному засіданні парламенту 19 травня 2011 року та ранковому пленарному засіданні парламенту 9 лютого 2012 року, однак його картка для голосування використовувалась під час голосувань на цих засіданнях. Згідно з методологією оцінювання доброчесності кандидатів у народні депутати, невідповідністю депутата Критерію вважається навіть одноразове порушення ним принципу особистого голосування. Таким чином, Куровський Іван Іванович, на думку Руху ЧЕСНО, не відповідає Критерію.

Участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів

Протягом 2011 року було проведено 82 ранкові та вечірні пленарні засідання парламенту, щодо яких на офіційному веб-сайті Верховної Ради України наявні дані письмової реєстрації народних депутатів. Згідно з цими даними, народний депутат України Куровський Іван Іванович був присутній на 13 ранкових та вечірніх пленарних засіданнях парламенту, тобто на 16% пленарних засідань Верховної Ради України, проведених у 2011 році.

Протягом 2011 року народний депутат Куровський Іван Іванович був членом Комітету з питань бюджету. Інформацію щодо відвідування засідань Комітету з питань бюджету народним депутатом Куровським Іваном Івановичем секретаріат Комітету на запит Руху ЧЕСНО не надав.

За методологією оцінювання доброчесності кандидатів у депутати, присутність протягом 2011 року на менш як 75% пленарних засідань парламенту чи на менш як 75% засідань комітету, членом якого був народний депутат України, вважається його невідповідністю Критерію. Таким чином, на думку Руху ЧЕСНО, Куровський Іван Іванович не відповідає Критерію.

Висновки обнародувані в Чернігові рухом "Чесно".



Теги:рух Чесно, БЮТ, Іван Куровський, округ 209


Читайте також



Коментарі (0)
avatar