реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Справа розгону євромайдану: прокурор заявив про відвід судді у зв’язку із сумнівами в його неупередженості

27 липня 2016 року в Деснянському районному суді міста Чернігова під час розгляду справи за фактом вчинення колишнім начальником юридичного відділу Чернігівської міської ради Павлом Вовком кримінальних правопорушень за ст. 340, ч. 1 ст. 364 КК України відносно учасників чернігівського Євромайдану старший прокурор Андрій Пилипенко зробив заяву про відвід судді Григор’єва Р.Г. у зв’язку із сумнівами в його неупередженості.
На цю заяву прокурора адвокат обвинуваченого Андрій Душин зреагував нервово: «За мою 15-річну адвокатську практику це перший випадок, коли прокурор відводить суддю!»
Таке рішення прокурора викликано тим, що суддя Григор’єв Р.Г. після розгляду усіх доказів і заслуховування обвинуваченого вдруге і остаточно відмовив у клопотанні прокурора викликати низку свідків, зокрема, колишніх керівників міськради і міськвиконкому Віхрова, Андроса, Шеремета, Романової.
Остання майже цілий день, 4 липня очікувала в суді, щоб дати свідчення у справі Павла Вовка, але суддя відмовив їй в цьому.
Більш того, на початку слухання у справі, посилаючись саме на завантаженість народного депутата України Анни Романової, суддя на прохання адвоката Андрія Душина відмовив прокурору і постраждалим у залученні її в якості свідка, хоча на досудовому слідстві вона давала покази у цій справі.
Пояснити таку позицію судді можна лише його бажанням якнайшвидше розглянути цю справу, бо Павло Вовк не заперечує, що саме він особисто, без будь-яких вказівок зверху, підготував і подав 23 листопада 2013 року до адміністративного суду позов, на підставі якого і було розігнано 25 листопада 2013 року чернігівський Євромайдан. Адже у Павла Вовка є "залізні" аргументи для захисту: лист № 526 від 23 листопада 2013 року начебто за підписом в. о. начальника Чернігівського міського відділу внутрішніх справ до міського голови та довіреність міського голови представляти його в судах, а також надійний товариш - адвокат Андрій Душин, який обов'язково знайде помилки у діях прокурора, потерпілих і суду.
Тож Павлу Вовку наплювати, що лист № 526 - фальшивий і ніде не зареєстрований, а документи, пов'язані з розгоном Євромайдану, знаходилмся чомусь у нього аж до порушення проти нього кримінальної справи і вдсторонення його судом від виконання службових обов'язків навесні 2015 року, а не у канцелярії міської ради.

Безумовно, така зухвалість колишнього чиновника і нинішнього депутата міської ради від «Опозиційного блоку» та заступника начальника КП "Чернігівводоканал" пояснюється тим, що суддею Деснянського районного суду м. Чернігова Кулінічем Ю.П. було виправдано колишнього заступника начальника УМВС Чернігівської області полковника міліції Гребенюка Е.М. Останній також підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 340, ч. 1 ст. 364 ККУ (кримінальна справа № 42015270000000088).
У цій справі Павло Вовк виступав як свідок, який на захист Гребенюка Е.М., дав свідчення про те, що фальшивого (як з’ясувало слідство) і ніде не зареєстрованого листа № 526 від 23 листопада 2013 р. за підписом в. о. начальника Чернігівського міського відділу внутрішніх справ до міського голови про неспроможність забезпечити правопрядок під час проведення безстрокової мирної акції «Євромайдан Чернігів» і пропозицією у зв'язку з цим розглянути питання щодо звернення до суду, йому приніс не особисто Гребенюк Е.М., а якийсь невідомий міліціонер з «великими чи може малими зірками на погонах».
До речі, Андрій Душин також є адвокатом і колишнього полковника міліції Гребенюка Е.М., який "забезпечував" дотримання правопорядку під час виконання рішення суду по розгону чернігівського Євромайдану судовими виконавцями на чолі з Рокачем А.В.
До речі, в Деснянському районному суді Чернігова продовжується слухання і у справі по звинуваченню Рокача А.В. у кримінальних правопорушеннях за ст. 340, ч. 1 ст. 364 КК України щодо розгону чернігівського Євромайдану 25 листопада 2013 року.

Звісно, рішення суду від 4 лютого ц.р. про повне виправдання Гребенюка Е.М. суддею Кулінічем Ю.П. було оскаржено як прокуратурою, так і потерпілими. Зараз ця справа знаходиться в Апеляційному суді Чернігівської області. Розгляд справи призначено на 10 годину 26 вересня 2016 року.
Нагадаємо, що Павло Вовк є ключовою фігурою у судових процесах щодо розгону чернігівського Євромайдану, бо саме він може вказати на справжніх замовників цього злочину.
Адже саме він готував позов до адміністративного суду, на підставі якого було 25 листопада 2013 року брутально знесено намет та знищено майно учасників акції на підтримку європейського вибору України.

Отже, суд над Павлом Вовком відкладено до розгляду заяви про відвід прокурором судді Григор’єва Р.Г. у зв’язку із сумнівами в його неупередженості, але немає жодної гарантії того, що заява про відвід судді Григор’єва Р.Г. у зв’язку сумнівами в його неупередженості не потрапить на розгляд судді Кулініча Ю.П.

ДОКУМЕНТИ, що свідчать про факт вчинення колишнім начальником юридичного відділу Чернігівської міської ради Павлом Вовком кримінальних правопорушень за ст. 340, ч. 1 ст. 364 КК України відносно учасників чернігівського Євромайдану


1. Повідомлення Чернігівської обласної організації політичної партії "Демократичний альянс" міського голови про початок проведення безстрокової мирної акціїї-мітингу "Євромайдан Чернігів" з 16-00 23 листопада 2013 року у сквері імені Попудренка:




2. Фальшивий, ніде не зареєстрований лист № 526 від 23 листопада 2013 р. від Чернігівського міського відділу внутрішніх справ до міського голови, який послугував приводом для розгону чернігівського Євромайдану 25 листопада 2013 року, з пропозицією "розглянути питання щодо заборони в судовому порядку проведення представниками Чернігівської обласної організації політичної партії "Демократичний альянс" заявлених заходів на території скверу імені Попудренка та прилеглій території".



3. Позов, підготовлений і направлений Павлом Вовком до Чернігівського окружного адміністративного суду від 23 листопада 2013 року з проханням "заборонити Чернігівській обласній організації "Демократичний альянс", іншим суб'єктам (фізичним та юридичним особам, громадським об'єднанням та політичним партіям, в т.ч. зі статусом юридичної особи) під час проведення мирних масових зібрань (пікетування, хода, демонстрація, мітинг тощо) встановлювати малі архітектурні форми (намети, кіоски, навіси, в т.ч. тимчасові та пересувні), використовувати звуко- та кіно- відтворюючу апаратуру з 23 листопада 2013 року по 7 січня 2014 року на Красній площі м.Чернігова та прилеглих до неї частинах вулиць Шевченка, Магістратській, Гетьмана Полуботка та проспекту Миру".



4. Рішення Чернігівського окружного адміністративного суду від 23 листопада 2013 року яким обмежено "право на мирне зібрання шляхом заборони Чернігівській обласній організації політичної партії "Демократичний альянс", іншим суб'єктам (фізичним та юридичним особам, громадським об'єднанням та політичним партіям, в т.ч. зі статусом юридичної особи) під час проведення мирних масових зібрань (пікетування, хода, демонстрація, мітинг тощо) встановлювати малі архітектурні форми (намети, кіоски, навіси, в т.ч. тимчасові та пересувні), використовувати звуко- та кіно- відтворюючу апаратуру з 23 листопада 2013 року по 7 січня 2014 року на Красній площі м.Чернігова та прилеглих вулицях Шевченка, Магістратській, Гетьмана Полуботка та проспекту Миру".




Прес-служба Чернігівської обласної організації НРУ










Коментарі (0)
avatar