Рослини, які взимку збережуть нам гарне самопочуття
Ще наші бабусі знали про користь трав і запасалися ними на зиму. Вони добре були обізнані щодо чудових властивостей лісових і польових трав і ягід, в яких міститься багато вітамінів і мікроелементів. Але ж вони мають рацію! Варто заварити всього кілька трав окропом, настояти в чайнику і готовий не тільки ароматний, але й дуже корисний напій. Шипшина, чебрець, звіробій, материнка, м'ята - чудовий склад для корисного і запашного напою.
Шипшина - джерело вітамінів. За концентрації корисних речовин шипшина в кілька разів перевершує інші плоди і трави. Ягоди шипшини дуже багаті на різноманітні вітаміни: (А, С, Р, Е, К і вітамінами групи В). Комплекс мікроелементів не менш різноманітний: залізо, магній, калій, кальцій, марганець, натрій, фосфор, хром, мідь, кобальт і молібден.
У шипшині містяться дубильні речовини, пектини, ефірна олія, органічні кислоти і багато інших речовин, необхідні для нормальної життєдіяльності людського організму. Вживання відвару з плодів шипшини перешкоджає розвитку запальних процесів і сприяє знищенню шкідливих мікроорганізмів. При тому, що шипшина відрізняється високим вмістом аскорбінової кислоти, вона ще є відмінним засобом для зміцнення імунітету, профілактики простудних захворювань та попередження атеросклерозу.
В народній медицині чебрець відомий, як засіб від багатьох недуг. Він вважається сильним антисептичним засобом. Настій чебреця має знеболюючу, протизапальну, спазмолітичну, відхаркувальну та бронхорозширюючудію. Він також має легкий снодійний ефект.
У народній медицині в якості заспокійливого, дезинфікуючого засобу при запаленні верхніх дихальних шляхів радять застосовувати настій чебрецю. Він також може надати допомогу при безперервному кашлі.
У холодну пору року не уникнути мокрих ніг, а, отже, виникає ризик застудити органи малого тазу. В такому випадку незамінний чебрець. Досить заварити столову ложку чебрецю в склянці окропу і пити по четвертинці перед їжею. Екстракт чебрецю входить до складу препарату «пертусин». Додавання чебрецю в чай допоможе зменшити втому, додати життєвих сил і збільшити працездатність.
Ще одна корисна рослина - материнка. Відвар материнки містить велику кількість аскорбінової кислоти, дубильних речовин, ефірних олій, що корисно для попередження ГРЗ, та інших хворобах дихальних шляхів. Її використовують як відхаркувальний і потогінний засіб. Материнка надає заспокійливу дію на нервову систему.
Стосовно м'яти перцевої, вона має заспокійливу, судинорозширювальну, болезаспокійливу та протизапальну дію. Покращує роботу травного тракту. При лихоманці та простудних захворюваннях (ангіні, риніті, фарингіті) м'ята застосовується як жарознижувальний і потогінний засіб. Вона допомагає при запальних захворюваннях дихальної та сечостатевої системи. Хороший ефект дає м'ята при мігрені. Вона зменшує серцебиття, знижує артеріальний тиск. Крім цього, м'ята комплексно діє на нервову систему, заспокоює, тонізує, сприяє поліпшенню мозкової діяльності та позбавляє від безсоння.
Наступний помічник - звіробій, який має широку лікувальну дію на організм. Він заживляє рани, має кровоспинну, протизапальну і бактерицидну дії. Вживання чаю з додаванням звіробою підвищує захисні функції організму.
Гіркі речовини, що входять до його складу, покращують апетит, посилюючи секрецію шлунка. Досі тривають дослідження унікальних властивостей звіробою. Останнім часом стало відомо про антидепресивну дію звіробою. В даний час екстракт звіробою активно використовується для виготовлення лікарських препаратів проти депресії.
Джерело: The Epoch Times
Читайте також |
Коментарі (0) |