реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Російську мову зроблять регіональною у Чернігівській області?

На розгляд Верховної Ради України депутатами від Партії регіонів Сергієм Ківаловим і Володимиром Колесніченком внесений проект Закону України «Про засади державної мовної політики», котрий, як очікується, буде розглядатися вже на найближчій сесії парламенту.

Законопроектом збережено конституційний державний статус української мови. Разом з тим законопроектом визначається, що право на мовне самовизначення та вільне користування мовами у приватному та державному житті є невід’ємним правом людини і громадянина.

На території України гарантується вільне використання регіональних мов, до яких віднесено російську, білоруську, болгарську, вірменську, гагаузьку, ідиш, кримськотатарську, молдавську, німецьку, новогрецьку, польську, ромську, румунську, словацьку і угорську. Додано русинську, караїмську та кримчацьку мови відповідно до рекомендацій Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин. У разі ухвалення законопроекту російська мова стане регіональною в 13 адміністративно-територіальних одиницях України (з 27-ми) — у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Херсонській, Чернігівській областях, АР Крим та містах Києві й Севастополі; кримськотатарська — в АР Крим, угорська — в Закарпатській області, румунська — в Чернівецькій. Інші мови традиційних національних меншин України отримають захист у менших адміністративно-територіальних одиницях.

Володимир Ступак, голова Чернігівської обласної організації Української народної партії, народний депутат України четвертого скликання, працював у Комітеті з питань науки і освіти Верховної Ради:

— По-перше, хочу заявити, що законопроект № 9073 «Про засади державної мовної політики» Колесніченка і Ківалова суперечить Конституції та діючим законам України.

По-друге, ні в кого не виникає сумніву, що він створений саме під російську мову, а мови інших національних меншин є просто прикриттям. Мета Партії регіонів — будь-яким способом, в обхід законів, надати російській мові статусу державної. І це ганебно! Партія влади нищить мову держави, якою керує.

По-третє: мета авторів законопроекту — збурити суспільство, загострити суспільно-політичну ситуацію в державі, щоб відвернути увагу людей від провалу задекларованих реформ та погіршення життя громадян.

Ухвалення такого закону призведе до:
- наростання сепаратизму в Україні;
- витіснення української мови з багатьох сфер життя;
- масових акцій протесту;
- дуже великих фінансових витрат держави і кожного громадянина (заміна паспортів, трудових книжок, дипломів, свідоцтв та інших документів);
- нищення освіти та культури.

Це настільки шкідливий законопроект, що його могли запропонувати лише вороги України.



Теги:друга державна, УНП, російська мова, Колєсніченко, регіональна мова


Читайте також



Коментарі (0)
avatar