реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Російську літературу - в ешелон і на Москву!

Час від часу стрічка ФБ рясніє роздумами, дебатами й просто, вибачте, срачами на тему, винесену в заголовок цього допису. І дійсно - що?!

Вилучити зі шкільної програми? Але ж, як відомо, заборонений плід завжди здається солодшим.

Що робити з книгами? Здавати в макулатуру? Апологети он волають: "На площадях прикажете жечь?!"

Моя власна думка в стислому викладенні така.

По першому питанню: Твори російських авторів мають бути в програмі зарубіжної літератури. Салтиков-Щедрін "История города Глупова", обов'язково Достоєвський "Бесы", О. Волков "Погружение во тьму" - багато не треба. І коли вчитель дасть завдання дев'ятикласникам прочитати ті "Бесы", а діти плюнуть на те чтиво - оце і буде найкращим результатом шкільної освіти; карати їх за це не треба.

По другому питанню мені в голову прийшла чудова, здається, думка. Хто би підказав нашій владі зорганізувати "Потяг велікой русской літєратури"? Кинути в суспільство заклик:

- Українці, хто не бажає тримати вдома російських авторів, формуйте посилки та шліть їхні книги в наш Мінкульт. Ми складемо ваші відправлення в товарні вагони і цей довжелезний залізничний склад відправимо до росії: "Ваше - вам: чужого нам не треба!"

Гадаю, ця акція мала би надпотужний ефект не лише для росії, але й усього світу. Особливо, якщо в кожній посилці буде лежати лист від українського читача з поясненням чому він не хоче читати цю літературу після Охтирки, Бучі, Маріуполя, Великої Дороги тощо.

Якщо росіянам така люба серцю їхня література - заберуть, а ні - нехай палять самі. В першому випадку буде неабияк вражене їхнє шовіністичне его, в другому - покажуть чого вони насправді варті.

Володимир ВОРОНА



Теги:Володимир Ворона, широка війна, російська література


Читайте також



Коментарі (0)
avatar