реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

"Російський дятел" б'є у тім'ячко обивателя

Завтра на 25 екранах України (всього їх є 400) починається показ знаменитого фільму "Російський дятел". Знаменитого, бо здобув купу нагород на міжнародних фестивалях. І хоча розповідає про Україну - в Україні, як часто буває, про нього практично не знають.

Хоча десяток жителів Славутича на допрем'єрний показ приїхали в Чернігів спеціально, чернігівці загалом цю подію проігнорували - зал обласного музично- драматичного театру імені Т.Шевченка не був заповнений вщерть...

Власне, від Чорнобиля уже всі і давно втомилися. Заманити американським режисером теж не вдалося: Чед Грасіа для багатьох із нас є невідомим. Як і головний виконавець Федір Александрович, хоча він і сказав, що його батьки та бабуся живуть у Чернігові, а сам він, як театральний художник, оформляв виставу "Сватання на Гончарівці".

Та й, власне, фільм не про Чорнобиль. Він про Україну, сколихнуту Чорнобилем. Автори доводять, що і Помаранчева революція, і Революція Гідности є ланцюгами отого струсу, який вдарив у Чорнобилі і розвалив Радянський Союз. Москва мстить Україні - переконаний фільм.

Федір Александрович на прес- конференції казав, що у Європі після перегляду фільму аплодували, але спочатку було мовчання - так важко вмістити всю інформацію фільму на грані конспірологічної версії, документального кіно і шизофренічних образів. А головною інтригою фільму є так звана Стіна - в 11 кілометрах від Чорнобильської станції, яка мала за задумом її творців, збирати інформацію про запуски американських ракет. А тим часом видавала багато років звук, про який стали говорити, що, мовляв, Совєти зомбують американських громадян.

Насправді все простіше і страшніше - доводить фільм: проект провальний і оскільки в нього вкладено 7 мільярдів рублів, а віддачі не було, то організатором загрожувала смертна кара за розбазарювання. Для того, щоб це приховати - був організований вибух. Автор доводить, що це особисто йшло від міністра зв'язку СРСР, члена ЦК Шамшина.

Проте мені цікавіші міркування Федорпа Александровича. які не часто почуєш у Чернігові і за які мене, наприклад, обзивали фашистом та русофобом.

Так актор переконаний у прямому зв'язку між комуністчиною системою і сьогоднішнім станом України, хоча ми вже 25 років від комуни відходимо. А про Росію він говорить на прикладі Пушкіна і Шевченка: першого зіслали в Одесу, на тепло і фрукти, а другого - в голі степи із забороною писать і малювать. Федір Александрович: "Російська інтелігенція тільки вважає, що вона окремо від державної машини. Насправді вони - маска на обличчі Левіафана".

Пригадую, як було багато звинувачень, коли я в "Сіверщині", а потім у книзі "Акурайку" порівняв їхнього Пушкіна з нашим Шевченком - який піднявся гевулт! Тож мені, звісно, було приємно чути свої думки зі сцени чернігівського театру. Тим паче, що я впевнений - Федір Александрович моєї книги не читав...

Значить, прийшов час позбуватися колоніальної залежності від Московії. І для цього також попрацює "Російський дятел".

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Чорнобиль, Пушкін і Шевченко, Акурайку, Федір Александрович, Чед Грасіа, Російський дятел


Читайте також



Коментарі (0)
avatar