реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Росіяни, ми все пам'ятаємо!

14 червня 2014-го, близько 01:10 під час заходу на посадку в аеропорту Луганська двома ракетами з ПЗРК був збитий військово-транспортний літак ЗСУ Іл-76.

На борту літака перебувало 40 десантників 25-ї окремої Дніпропетровської повітряно-десантної бригади та 9 членів екіпажу. В результаті обстрілу усі вони загинули.

Загибель усіх 49 військових, які перебували на борту збитого літака, стала найбільшою з початку АТО і найбільшою одночасною втратою Збройних сил України за період її незалежності.

У лютому 2017 року СБУ оприлюднила запис розмов луганських бойовиків, відповідно до якого організаторами збиття літака були тогочасний командир батальйону «Зоря» Ігор Плотницький, його заступник Андрій Патрушев та командир батальйону «Вітязь» Олексій Гурєєв. 7 жовтня СБУ повідомила, що підозрює найманців ПВК «Вагнер» Олександра Гуральова з Улан-Уде та Андрія Лєбєдєва з Ярославської області у тому, що вони безпосередньо стріляли з ПЗРК по літаках

У грудні 2015 року в Павлоградському міськрайонному суді відкрили попереднє судове засідання у справі ІЛ-76. Генерал-майор Віктор Назаров, на той момент начальник штабу, був звинувачений військовою прокуратурою за статтею про «Недбале ставлення до військової служби в бойовій обстановці». За інформацією відомства, коли Назаров відправив 14 червня літак з Дніпропетровська до Луганська, він точно знав про наявність двох груп бойовиків з ПЗРК, які вирушили до Луганського аеропорту.

Згодом суд визнав бездіяльність і службову недбалість в діях Назарова, що призвела до загибелі 49 українських військових в збитому Іл-76, і ухвалив рішення про засудження Назарова до 7 років позбавлення волі. Але в 2021 Назаров був виправданний.

Збиття російськими бойовиками Іл-76 – це трагедія, яку варто пам’ятати. Підступність ворога та недбалість військового керівництва призвели до гибелі 49 українських бійців. Це втрата, якої не повинно було бути. І більше допустити такого неможна.

Світла пам'ять загиблим. Гіркий урок всім нам.

Артем ВІТКО



Теги:Артем Вітко, Луганськ, російсько - українська війна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar