реклама партнерів:
Головна › Новини › СПОРТ

Росіяни дискваліфікували спортсмена за вишиванку

Спортсмену, відомому своєї патріотичною позицією, заборонили грати нібито за «висловлювання, які завдають шкоди іміджу федерації». Проте спортсмен продовжив боротьбу, вирушив на змагання, давав інтерв’ю та відкрито висловлював власні думки. Вдруге федерація дискваліфікувала гросмейстера у грудні 2016-го, заборонивши грати протягом трьох років.

У інтерв’ю «Главкому» Анікєєв розповів, як приймаються рішення у проросійській федерації з шашок та чому українські спортсмени змінюють громадянство.

Міжнародна федерація шашок IDF дискваліфікувала вас уперше 15 жовтня 2016 року. Тоді вас позбавили права брати участь у чемпіонаті Європи з шашок. Другий раз Федерація вас дискваліфікувала вже на три роки - до 15 грудня 2019 року. Ці випадки пов’язують з вашими «неетичними висловлюваннями». Як гадаєте, що сем із ваших виловлювань або публікацій можна притягнути під це формулювання?

Вони конкретно не вказали, які висловлювання. Винесли вирок, але ніяк його не обґрунтували. Це головна проблема. Тому які висловлювання вони мали на увазі, я не знаю. Це дуже розмито. Склалося так, що ми почали вирішувати це питання, звернулись до міністра молоді та спорту Ігоря Жданова, він нас підтримав і одразу зробив заяву про спортивний тероризм. У цій ситуації він знайшов підґрунтя для цього, тому що федерація не наводить жодних доводів. Якщо дискваліфікують, то повинні пояснити за що. Спочатку я особисто їм написав, вони мені не відповіли. Потім до них звернулась Федерація шашок України з проханням вказати конкретні факти висловлювань. Відповіді досі немає.

За словами президента Федерації шашок України Анатолія Яценка, IDF не змогла надати факти суперечливих висловлювань, у яких вас звинувачують. Як взагалі відбувається процедура дискваліфікації? Адже будь-кого із незрозумілих причин можна позбавити права грати…

Вони тільки у серпні прийняли етичний кодекс, за яким приймається рішення про дискваліфікацію. І там є такі пункти як «действие, бездействие, которые наносят вред имиджу Федерации». Це може бути все, що завгодно. У кодексі описана процедура: вони повинні повідомити сторону заздалегідь, зробити попередження. Але ніхто нічого не робив, просто опублікували рішення, в якому написали, що я щось не те роблю. У Росії напевно так просто прийнято. У нас в Україні все трохи по-іншому, демократія та свобода слова, можна висловлювати свої думки. А тут людина висловлює свої думки, їм це не подобається, її дискваліфікують.

Також за словами Яценка, один із головних закидів Федерації – ваші виступи у вишиванці. Зовнішній вигляд спортсмена може бути причиною дискваліфікації? Чи існує дрес-код IDF?

Розумієте, зовнішній вигляд спортсмена не можна опублікувати у рішенні, це може тільки матися на увазі. Коли ми були у Грузії, у неофіційних розмовах проскакувало:

«Чому Анкікєєв усюди з’являється у вишиванці?». Для них це значить, що я бандерівець і погана людина.

Ваша дискваліфікація нагадує політичні репресії. Загальновідомо, що керівництво Міжнародної федерації шашок (IDF) практично повністю складається з громадян Росії. Ви знаєте, хто конкретно із Федерації голосував проти вас? Які країни, окрім Росії?

У IDF немає голосування, ви ж розумієте. Усі рішення приймаються одноголосно. Голова федерації Лангін прийняв рішення, а потім це оформлюється у нормальному вигляді. Є ще інша міжнародна федерація FMJD, яка має світову історію, а IDF вийшла з неї нещодавно, у 2015 році, і оголосили, що вони тепер також проводять чемпіонати світу. До IDF входить близько 50 членів, але на їх сайті жодного імені не опубліковано, і при цьому все керівництво складається із росіян, практично із одного міста. Ось така незрозуміла міжнародна федерація. Вони проводять чемпіонати світу, наче непогано проводять. Вони кажуть, що не проти України, але при цьому мене, чемпіона України 2015 і 2016 років, ключового гравця, не допускають до змагань. Уявіть: збірна Аргентини з футболу на Чепіонаті, але Мессі не пускають до ігор. Говорять: «Ми не проти збірної Аргентини, але Мессі грати не буде».



Теги:збірна з шашок, дискваліфікація, вишиванка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar