реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Росія Білорусію не злякала

Повна зупинка постачання електроенергії з Росії не налякала владу Бєларусі. Вона запевняє, що споживачі країни від цього не постраждають, й обіцяє компенсувати недостачу своїми силами. При цьому у Бєларусі мають намір погасити грошову заборгованість за вже проведені постачання, але питання про подальший імпорт вирішуватимуть "залежно від економічної доцільності", передає NEWSru.com.
У державній компанії "Бєленерго" заявили, що бєларуські споживачі не залишилися без світла ні вночі, ні вранці. Там запевнили, що через припинення постачань з Росії ніхто не постраждає - їхній держконцерн обіцяє перекрити за рахунок власних генерувальних потужностей.

Представник об'єднання пояснив, що частка російської електроенергії в загальному обсязі енергоспоживання в Бєларусі була невеликою. Навіть при повноцінному імпорті вона, за його словами, становила всього 12-15%.

Що стосується власного виробництва електроенергії, то, за даними статистиків, її об'єм за січень-травень цього року в Бєларусі знизився у порівнянні з аналогічним періодом минулого року майже на 4%. Офіційно це пояснюють зниженням електро- і теплоспоживання в країні у зв'язку з теплішою, ніж торік, погодою.

За даними на 1 січня, загальна електрична потужність теплових електростанцій бєларуської енергосистеми становить близько 8,26 тисяч МВт. Окрім ТЕЦ, у країні працюють 22 малі гідроелектростанції загальною потужністю 9,4 Мвт і блок-станції промислових підприємств потужністю 453,4 МВт.

У свою чергу міністр економіки Бєларусі Микола Снопков у середу запевнив, що країна погасить борг перед Росією. "Ми заплатимо", - заявив він на прес-конференції в Мінську. Міністр додав, що Бєларусь ухвалить рішення про подальший імпорт російської електроенергії залежно від економічної доцільності.

"Чи будемо ми й далі імпортувати - залежить від цін на зовнішніх ринках. Якщо це буде вигідно, то міністерство енергетики продовжуватиме імпортувати певну кількість електроенергії", - зазначив Снопков. Водночас він підтвердив запевнення "Бєленерго": "У нас достатньо потужностей, щоб повністю забезпечити потреби країни".

Разом з тим, кажучи про нинішню економічну ситуацію в країні, міністр зізнався, що відчуває особисту провину. "Я маю вибачитися, що не застрелився", - з сумною іронією сказав він.

News ru.ua



Теги:Білорусь, Росія, електроенергія


Читайте також



Коментарі (0)
avatar