реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Роман Бжеський повертається на батьківщину

В книгарні «Інтермеццо» видавці представили книгу Романа Бжеського «Росія без маски».

Хто такий Роман Бжеський? Він народився у Чернігові 1897 року. Ще юнаком вступає у «Самостійницьке брацтво», членои якого, до речі, був також і Павло Тичина, що навчався у чернігівській семінарії. Бжеський - організатор українського війська та безпосередній учасник боїв із російськими військами 1918—1919 років. Також дослідник української історії, літературознавець, журналіст і публіцист. І хоча його життя завершилося в еміграції, своїми працями він зробив великий внесок в ідеологію українського націоналізму.

Головним упорядником книжки Романа Бжеського «Росія без маски» став редактор газети «Шлях Перемоги», письменник і журналіст Віктор Рог. Він каже: «Для мене постать Романа Бжеського є дуже знаковою, не лише тому, що він земляк і ідеолог українського націоналізму, а тому, що він полум’яний публіцист і багатогранна особистість. Я маю величезну кількість творів Бжеського, більшість надрукована на ксероксі. Вони не були відомі ні в діаспорі, ні в Україні. І от коли я починав думати, що саме перевидати, то зупинився на праці «Загадка Сфінкса», що й стала основою цієї збірки».

Голова Організаці українських націоналістів (б), народний депутат минулого скликання Олег Медуниця на представленні книги представив і роботу своєї організації: «Зараз є кілька пріоритетів діяльності – це і військовий аспект, боротьба та допомога поневоленим росією народам. Бо антибільшовицький блок народів виник після Другої світової війни саме за ініціативи Організації українських націоналістів. Частина нашої роботи – це видавнича справа, і сьогодні тут, у Чернігові, ми якраз із такою справою. Ми презентуємо одну з книжок Романа Бжеського».

Книга, як повідомили організатори зустрічі, надійде в ряд місцевих бібліотек.



Теги:нові книги, Олег Медуниця, Інтермеццо, ОУН, Роман Бжеський, українська діаспора, віктор Рог


Читайте також



Коментарі (0)
avatar