реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Рибка моя

Як нищили рибу у 90-і…

Початок 90-х років ознаменувався галопуючою інфляцією, розгулом злочинності, масовим безробіттям. Браконь=єство набрало загрозливих обсягів. Одні йшли на водойму. Щоб якось вижити, інші організовували злочинний бізнес, щоб нажитися. З=явилися нові знаряддя бракон'єрського лову – електровудки. На Десну, наче мухи на мед, зліталися браконь=єри з сусідніх районів. Десь у другій половині 90-х років мені довелося бути присутнім під час рейду працівників рибоохорони і міліції, які затримали групу браконьєрів аж із Щорса. А розбійничали вони біля Десни за Стольним у Менському районі. Затримали горе-рибалок на гарячому. Могли б і втекти, якби не хитрість: розкидані на дорозі металеві колючки. Пробивши колесо, браконьєри забилися у лісову гущавину, де й були затримані.

Поводилися нахабно, бо, як виявилось, близький родич одного з них працював у міліції. У спеціально переобладнаному УАЗі знайшли відсік, а в ньому понад центнер риби різних порід. Знаряддя злочинного вилову теж вражали: електровудки, десантні човни. Працівники міліції склали відповідні протоколи, конфіскували браконьєрські знаряддя та рибу, яку здали у заклад громадського харчування. Але що цікаво: вночі будинок районної райорганізації товариства мисливців та рибалок, де зберігалися електровудки та човни, було пограбовано, речові докази зникли.

Справу ж на браконьєрів фактично спустили на гальмах, а винні так і не отримали заслуженого покарання. Таких прикладів по Україні було десятки тисяч.

Тоді ж робилися спроби запровадити платну риболовлю на різних водоймах. Але, на радість любителів, така пропозиція не була реалізована, за винятком водойм, що перебувають в оренді приватних осіб, які розводять рибу та здають плеса рибалкам на якийсь час за певну плату.

Іноді браконьєри попадаються.

Не так давно місцеві ЗМІ обнародували факт притягнення до відповідальності жителя Менського району. Вироком Менського районного суду від 25 червня 2013 року було засуджено мешканця с. Семенівка Менського району, обвинуваченого у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 249 Кримінального кодексу України, а саме – за незаконне зайняття рибним добувним промислом, що заподіяло істотну шкоду. За інформацією Чернігіврибоохорони, 11 квітня рибалка, перебуваючи на озері Блистова, здійснював незаконний вилов риби забороненим знаряддям лову – сіткою зяберною та був затриманий працівниками Чернігіврибоохорони спільно з працівниками міліції. Засудженого було визнано винним у вчиненні злочину і призначено йому півтора року обмеження волі, з конфіскацією забороненого знаряддя лову і виловленої риби та звільнено від відбування покарання з іспитовим строком на один рік. Також із засудженого було стягнуто на користь місцевого бюджету шкоду, заподіяну злочином, у сумі 4 675 гривень.

Нинішнє літо – на рибу багате.

Як розповідають рибалки, цьогорічне літо виявилось багатим на рибу. Сприяло цьому повноводдя на Десні та інших річках, дуже тепла весна – тобто, сприятливі умови для нересту риби. Менські рибалки полюбляють посидіти з вудкою чи закинути спінінга у заплавах Десни за селом Куковичі, біля смт Макошине, у гідротехнічних каналах за Осьмаками. Кілька тижнів тому, любителі наловлювали до десяти, а то й більше кілограмів риби. Аж поки по тих каналах не пройшлися браконьєри з електровудками, які знищили все живе. Тепер рибалки їздять за Куковичі, де ,кажуть, непогано клює щука, трапляються екземпляри по кілограму і більше.

А от у водоймах у самій Мені риби практично не залишилось. Ласі на швидку і легку здобич браконьєри понаставляли на Менському озері сіток стільки, що не можна ні купатися, ні човном пропливти. Додавали клопоту і епізодичні викиди відпрацьованої води з місцевого сиркомбінату. Плюс до цього міська рада організувала таке розчищення русла річок Мена та Бабка, що покинуті гілляки та окоренки зрізаних дерев захарастили русла - і водойми перетворились на смердючі болота.

Страви з риби. Рецепти:

Риба в червоному вині.
Рибу нарізати, посолити, обваляти в муці і обсмажити в олії. Скласти в чавунок і приготувати соус: моркву, петрушку, солоний огірок і цибулю настругати і спасерувати на олії. В кінці додати протерті помідори. Лавровий лист, перець, трохи червоного вина. Залити соусом рибу і дати прокипіти на малому вогні 7 хвилин.

Короп з цибулею.
Рибу нарізати, посолити, посипати меленим перцем, обсмажити в муці на олії. Цибулю трохи підсмажити на олії. Половину покласти в горщик, додати лавровий лист, зелень, духмяний перець, оцет і цукор. На це викласти смажену рибу, посипати рештою смаженої цибулі, залити відваром (приготувати з голови, кісток і плавників коропа) і тушкувати до готовності. (Мирослав Дочинець «Многії літа. Благії літа». Рецепти страв від Андрія Ворона).

Рибальські забобони.

Не можна брати з собою великий мішок на рибу- прийдеш з пустим.
Не можна брати з собою продукти з риби – кльову не буде.
За день до риболовлі не можна їсти нічого рибного.
До кінця риболовлі не можна рахувати спійману рибу – зіпсується кльов.

Валерій МАГУЛА.

Повністю стаття надрукована в газеті "Сіверщина" за 11 липня



Теги:мена, рибалка, бракон'єри, Куковичі, Валерій Магула


Читайте також



Коментарі (0)
avatar