реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Рецепт паски часів гетьмана Мазепи

Цей рецепт зберегла мешканка Диканьки Надія Губа. Він дістався їй в спадок від бабусі та матері, які куховарили в останнього з роду поміщиків Віктора Кочубея. Подав його сайт РІСУ

Паска Кочубеївська

1.1 склянку молока закип'ятити і заварити 200 г борошна, постійно розмішуючи дерев'яною ложкою.

2.У 1 склянці теплого молока розвести 100 г дріжджів і 200 г борошна, залишити на 10 хвилин.

3.З'єднати обидві маси, накрити і залишити на 2 години.

4. 20 жовтків, дрібку солі, 500 г цукру збити добіла.

5.Половину цієї маси влити в тісто і додати 500 г борошна. Гарно вимісити і залишити підходити 1 годину. Через годину залити другу половину маси, додати 1 кг борошна і вимішувати, щоб відставало від рук. Влити поступово розтоплений маргарин (400 г). знову вимісити і дати підійти, опустити і додати ваніль, розпарений ізюм (обваляти в борошні).

6.Форми обмастити маргарином та обсипати борошном. Вимісити тісто і розікласти в форми по половині. Духовку добре розігріти і поставити паски на 45 хвилин.

Довідка: Кочубеї — козацький рід кримсько-татарського походження. Заснований беєм Кучуком (Кучук-беєм), що наприкінці 17 століття переїхав з Кримського ханства на постійне проживання до Лівобережної України, де охрестився з ім'ям Андрій.

Займав старшинські посади у Війську Запорозькому. 1799 року одна гілка роду отримала дворянський титул графів Російської імперії, а 1831 — титул князів.

Рід князів і дворян Кочубеїв був внесений у V і VI частини родовідної книги Полтавської, Чернігівської і Санкт-Петербурзької губерній.

Син Андрія Кочубея, Леонтій, був військовим побратимом Богдана Хмельницького, онук Василь Кочубей – козацький старшина промосковської орієнтації; генеральний писар Війська Запорозького.



Теги:старовинні рецепти, Кочубей, Батурин, рецепти пасок


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Питання до авторів рецепту: Де у часи Гетьмана Мазепи брали маргарин?
avatar