Рецепт паски часів гетьмана Мазепи
Цей рецепт зберегла мешканка Диканьки Надія Губа. Він дістався їй в спадок від бабусі та матері, які куховарили в останнього з роду поміщиків Віктора Кочубея. Подав його сайт РІСУ
Паска Кочубеївська
1.1 склянку молока закип'ятити і заварити 200 г борошна, постійно розмішуючи дерев'яною ложкою.
2.У 1 склянці теплого молока розвести 100 г дріжджів і 200 г борошна, залишити на 10 хвилин.
3.З'єднати обидві маси, накрити і залишити на 2 години.
4. 20 жовтків, дрібку солі, 500 г цукру збити добіла.
5.Половину цієї маси влити в тісто і додати 500 г борошна. Гарно вимісити і залишити підходити 1 годину. Через годину залити другу половину маси, додати 1 кг борошна і вимішувати, щоб відставало від рук. Влити поступово розтоплений маргарин (400 г). знову вимісити і дати підійти, опустити і додати ваніль, розпарений ізюм (обваляти в борошні).
6.Форми обмастити маргарином та обсипати борошном. Вимісити тісто і розікласти в форми по половині. Духовку добре розігріти і поставити паски на 45 хвилин.
Довідка: Кочубеї — козацький рід кримсько-татарського походження. Заснований беєм Кучуком (Кучук-беєм), що наприкінці 17 століття переїхав з Кримського ханства на постійне проживання до Лівобережної України, де охрестився з ім'ям Андрій.
Займав старшинські посади у Війську Запорозькому. 1799 року одна гілка роду отримала дворянський титул графів Російської імперії, а 1831 — титул князів.
Рід князів і дворян Кочубеїв був внесений у V і VI частини родовідної книги Полтавської, Чернігівської і Санкт-Петербурзької губерній.
Син Андрія Кочубея, Леонтій, був військовим побратимом Богдана Хмельницького, онук Василь Кочубей – козацький старшина промосковської орієнтації; генеральний писар Війська Запорозького.
Паска Кочубеївська
1.1 склянку молока закип'ятити і заварити 200 г борошна, постійно розмішуючи дерев'яною ложкою.
2.У 1 склянці теплого молока розвести 100 г дріжджів і 200 г борошна, залишити на 10 хвилин.
3.З'єднати обидві маси, накрити і залишити на 2 години.
4. 20 жовтків, дрібку солі, 500 г цукру збити добіла.
5.Половину цієї маси влити в тісто і додати 500 г борошна. Гарно вимісити і залишити підходити 1 годину. Через годину залити другу половину маси, додати 1 кг борошна і вимішувати, щоб відставало від рук. Влити поступово розтоплений маргарин (400 г). знову вимісити і дати підійти, опустити і додати ваніль, розпарений ізюм (обваляти в борошні).
6.Форми обмастити маргарином та обсипати борошном. Вимісити тісто і розікласти в форми по половині. Духовку добре розігріти і поставити паски на 45 хвилин.
Довідка: Кочубеї — козацький рід кримсько-татарського походження. Заснований беєм Кучуком (Кучук-беєм), що наприкінці 17 століття переїхав з Кримського ханства на постійне проживання до Лівобережної України, де охрестився з ім'ям Андрій.
Займав старшинські посади у Війську Запорозькому. 1799 року одна гілка роду отримала дворянський титул графів Російської імперії, а 1831 — титул князів.
Рід князів і дворян Кочубеїв був внесений у V і VI частини родовідної книги Полтавської, Чернігівської і Санкт-Петербурзької губерній.
Син Андрія Кочубея, Леонтій, був військовим побратимом Богдана Хмельницького, онук Василь Кочубей – козацький старшина промосковської орієнтації; генеральний писар Війська Запорозького.
Читайте також |
Коментарі (1) |
| |