реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Раритети-нелегали викриті

Під час митно-прикордонного контролю у пункті пропуску «Горностаївка - Терюха» співробітники Чернігівської митниці у черговий раз затримали старовинні речі: книгу та поштові марки, видані на початку минулого століття.

Книга Льва Толстого 1912 року та дві старовинні марки були виявлені серед особистих речей громадянина України - одного з пасажирів потягу «Санкт-Петербург - Київ». Ніяких дозвільних документів для переміщення через кордон речей, що мають ознаки культурних та історичних цінностей, громадянин не пред'явив. Тому, книга та марки: «Канцелярская марка Санкт-Петербургского окружного суда, номиналом 30 копеек» і «Марка Санкт-Петербургской Городской Управы номиналом 5 копеек» були вилучені. Відносно громадянина працівниками митниці складений протокол про порушення митних правил. Після проведення експертизи, матеріали справи працівники митниці передадуть до суду.

А тим часом, до митниці надходять рішення судів про конфіскацію раніше затриманих співробітниками митниці та прикордонниками за аналогічних обставин предметів старовини. Так, наприкінці вересня судом прийнято рішення про конфіскацію у доход держави двох видань, що мають історико-культурну цінність. Це: «Полный русско-французский словарь» 1889 року та книга «Марина Мнишек» 1917 року видання, які вилучили у червні поточного року в пункті пропуску «Нові Яриловичі» у громадянки Російської Федерації при спробі вивезення за межі України. Іншим рішенням суду конфісковано у доход держави 94 поштові марки зарубіжних країн, які намагався в обхід законодавства вивезти з України громадянин Республіки Білорусь через пункт пропуску «Горностаївка - Терюха». Загалом громадянин вивозив півтори тисячі марок, але, згідно висновку експертів, тільки 94 з них можуть бути віднесені до історичних цінностей і підлягають конфіскації. Подальша доля цих раритетів - залишатись в Україні і поповнювати фонди українських музеїв та бібліотек.

Світлана Стрижак, прес-служба митниці







Теги:раритети, кордон, митниця


Читайте також



Коментарі (0)
avatar