реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Ранні овочі — з парника

У березні городники турбуються, купуючи матеріали для побудови парників і легких весняних теплиць. У захищеному ґрунті значно раніше можна одержати свіжі овочі. Плівка справді стає помічницею сонцю, яке в цю пору несміливо ще виглядає крізь хмари. Редиска, цибуля на перо, салати, пророщування розсади — ось для чого потрібен закритий плівкою ґрунт! Тому при зустрічах городники неодмінно розкажуть про свій досвід у цій справі.
Чернігівський дачник Микола Клименок детально розповів про свою закриту грядку.

— Для будівництва теплиці та парників я купую матеріали недефіцитні, недорогі, — розповідає він. — Для парника вибираю сонячну, захищену від вітру ділянку, переважно південний схил. На глибину 60 сантиметрів закопую нетовсті стовпчики з таким розрахунком, аби 20 сантиметрів їх довжини знаходились над поверхнею землі.
Із зовнішнього боку до стовпчиків прибиваю дошки, потім вибираю із парника ґрунт на половину штика лопати. Щоб закріпити стінки парника від обвалів, із зовнішнього боку до дощок прибиваю руберойд. Лист руберойда попередньо ділю уздовж пополам, нижню частину прикопую в парнику. Загальна глибина парника — 30 сантиметрів. Довкола насипаю землі в рівень із верхнім ребром дощок.

По центру парника ставлю стовпчики для встановлення коника покриття. Рейки довершують конструкцію (їх ставлю через 80 сантиметрів). Натягую плівку — і парник готовий. До речі, з мого парника плівку легко зняти.
Для вирощування холодостійких і теплолюбивих культур парник перегороджую за допомогою старої поліетиленової плівки.

Накриваю парник ближче до 20 березня. Як тільки ґрунт відтане і підсохне, вношу добрива і ретельно перекопую на повний штик лопати. Під сівбу вношу органічні добрива.

Як уже сказав Микола Клименок, частину парника він використовує під холодостійкі культури. Наприклад, цибулю. Садить її через 10 сантиметрів одну від одної. Перед садінням шийки цибулин зрізує ножицями. Підгодівля азотними добривами і регулярне поливання допомагають одержати хороший урожай вітамінної зелені.
Редиска і кріп — також продукція ранньовесняна. Для пророщування насіння мій співбесідник використовує різні способи. Так, насіння кропу він на троє діб замочує у теплій воді і стільки ж часу тримає у вологому марлевому мішечку при температурі 18-20 град. С. Висіває густо, на глибину 2 см.

Другу половину парника Микола Клименок використовує під ранні помідори та огірки.

Віктор БЕРЕГОВИЙ, газета "Біла хата".




Теги:ранні помідори, березень, цибуля, Біла хата, ранні огірки, теплиця, парник


Читайте також



Коментарі (0)
avatar