реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Раїсі Іванченко – 85

Вона повертала і утверджувала Україну в часи, коли це було взагалі неможливо. Залишилалася одна маленька ніша – історія. Саме через історичні романи вона осмислювала сьогодення, виливала на папір свої гіркі і непрості роздуми. Це фантастичні романи – Клятва» (1971), «Любити не просто» (1976),«Не розминайсь із собою» (1980), «Гнів Перуна» (1982), «Золоті стремена» (1984), «Сіті життя і смерті», (1986), «Зрада, або як стати володарем» (1988). Довгі роки вона – професор і завідувач кафедри суспільних наук Київського міжнародного університету. У 1994—1996 роках була головою Київської крайової організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка.

Від 1998 року голова благодійного братства святої княгині Ольги. Багато сил і енергії вона присвятила дослідженню життя і творчості Михайла Драгоманова.

Вона – лауреат Шевченківської премії 1996 року.

Раїса Петрівна – фантастична жінка. Легенда. Пригадую, як невдовзі після Чорнобильської аварії ми їздили відселеними селами. З якою надією горнулися до неї скривджені, згорьовані люди. Які слова вона знаходили для них, з якою шанобливістю до неї ставилися. На творах Раїси Іванченко виросло не одне покоління українців. Її творами зачитувалися. Шкода, що її ювілей минає непомітно для держави, народу, якому вона вірно служила, віддаючи весь свій непересічний дар художника, своє любляче серце. З роси, з води, дорога Раїсо Петрівно!

Андрій Смолій: Сьогодні у моєї бабусі, видатної письменниці, історика, публіциста, лауреата Шевченківської премії, професора, Раїси Іванченко День народження. Ювілей, 85 років.

Народилася Раїса Петрівна у 1934 році, одразу після Голодомору, пережила Другу Світову війну, Голодомор 1946 року.

За ці роки Раїса Петрівна зробила надзвичайно великий внесок в історію нашої держави: за допомогою своїх романів про часи Київської Русі, студентів, тисячі яких пройшли через її викладацьку діяльність в Київському університеті імені Тараса Шевченка, а потім Київському міжнародному університеті.

Багато років, навіть у страшні радянські часи, намагалася донести українську слово: прозу, поезію, романи, історичні наукові книжки та матеріали, через що її переслідували радянські органи влади.
Сьогодні у 85 років, Раїса Іванченко досі пише та творить, працює над історичними нарисами та вірить в те, що Україна дійсно стане українською.

Побажаємо в цей день міцного здоров'я та наснаги! Віри в майбутнє нашої держави. Достойних людей довкола та подальшого творчого доробку!

Наталя ДЗЮБЕНКО - МЕЙС



Теги:Новгород - Сіверський, Раїса Іванченко, українська література, видатні земляки


Читайте також



Коментарі (0)
avatar