реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Путін діє як Гітлер - російський історик

Відомий російський історик, викладач Московського інституту міжнародних відносин Андрій Зубов вважає, що схема, за якою Путін діє в Криму, збігається з реалізованими Гітлером планами захоплення фашистською Німеччиною Австрії, Судетів (колишня Чехословаччина) чи Клайпеди (Литва) у 1938-39рр . В ексклюзивному коментарі каналу БТБ він зазначив, що ідеологія, яка супроводжує дії Путіна на півострові, - так само дуже нагадує приводи, під якими Гітлер «звільняв» німецьке населення цих територій.

«Схожі ознаки - вони настільки потрясли мене з самого початку , коли дізнався про початок дій невизначених сил у Криму в ніч з 26 на 27-е лютого. У мене відразу виникла схожість із діями нацистів в Австрії , Судетах і Мемелі (Клайпеді). Районах, які були дійсно заселені переважно німцями , але належали іншим державам , хоча абсолютно не притіснялися. У Клайпеді був автономний округ, власний сейм. У Судетах - було внутрішнє самоврядування з мовою , школами. Австрія була просто іншою німецькою державою з усіма правами , які мало німецьке населення. Тому в принципі, ніякого резону рятувати їх не було. Але Гітлеру треба було досягнути кількох цілей. По-перше, домогтися ажіотажу серед свого населення. Тому що ніщо так не збуджує народ , особливо той, який програв війну, який зазнав принижень і втратив частину земель, - як відновлення національної величі. Лідера, який це зробить, будуть носити на руках. Цим шляхом пішов Гітлер», - нагадав Зубов.

Він зазначив, що тоді Гітлер боявся, що німецьке населення на референдумі може бути і проти входження до складу Німеччини, і тому спочатку ввів війська. «Плебісцити провели в Австрії після окупації німецькими військами

Повертаючись до подій в Криму, Зубов зазначив: «Все це мені здалося дуже близьким. І ідея національного об'єднання, і чад відновлюваної величі країни, і, попри все - страх перед цими народами. А раптом вони не захочуть Гітлера? Або, скажімо, захочуть, але - 60%? Тоді такого тріумфу не буде. Тому потрібно все проконтролювати військом», - зазначив він.

«Те ж саме відбулося в Криму. Спочатку окупували, потім переобрали прем'єр-міністра, щойно оголосили про бажання приєднатися. Спочатку на 25 травня, потім на 30 березня, потім на 16-е призначено референдум - дуже поспішають. Той самий випадок», - зазначив він.

При цьому він наголосив, що є й величезна різниця в ситуації: у 30-40-х роках Захід боявся виступати проти Гітлера і погодився на те, щоб Гітлер створив потуги для протистояння більшовицькому СРСР. Зараз - на думку Андрія Зубова, - Захід не боїться Росії і не «проковтне» захоплення Криму. Натомість Москва може опинитися в повній політичній ізоляції.

«Тоді Німеччині все зійшло з рук, бо Захід (країни-переможниці Першої світової) боялися комуністів, Комінтерну. І Гітлер створив Антикомінтернівський пакт. Вважали, що Німеччина буде стіною перед СРСР», - нагадав він. «Зараз Захід не боїться ніяких агресивних дій Росії. І в цьому сенсі Росія, безумовно, опиниться у повній політичній ізоляції. І навіть її союзники з СНД, навіть Китай або зберігають мовчання, або засудили ці дії. Тому очікувати, що світ з'їсть, як з'їли аншлюс і приєднання Судетів та Клайпеди, і саму окупацію Чехословаччини - не варто», - вважає він. «Будуть заходи, не знаю вже, наскільки силові. Можливо, політичні, можливо, економічні, але дуже чутливі для Росії». - переконаний експерт.



Теги:Андрій Зубов, російська інтервенція, аншлюс, Путін, Україна - Росія, Крим


Читайте також



Коментарі (0)
avatar