реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Прощальна прес-конференція Ющенка: «Нація захотіла перерви на п"ять років"

На прощальній прес-корнференції Президент України Віктор Ющенко був відвертим і навіть зізнався, що переніс 60 операцій:" «Більшість українців цього б не перенесла. Але я — козак, я з козацького роду, і я вистояв», — дещо насупившись, сказав лідер Майдану і аутсайдер виборів-2010.
"Я вже вам казав, що я політику ненавиджу. Мені потім помічники казали, що це неправильна фраза. Але я її повторю - я її ненавиджу. Але добре розумію, що без політики не можна принести користь державі, яку через неї можеш робити. І це внутрішній біль. Я дуже добре знаю українських політиків, і не дуже багато часу хотів з ними проводити, бо це марна праця", - заявив Ющенко.
"А я живу не в кредит, я живу розмірено, в мене є кілька років у запасі, я хотів би їх прожити так як бачу", - додав президент. "Безумовно, я вестиму свою політичну силу до місцевих виборів і виборів до парламенту" ,- підтвердив Ющенко.

За словами Ющенка, він не одержував пропозицій отримати прем'єрське крісло або посаду голови НБУ при президенті Януковичі. На питання, чи спілкувався він з цього питання з представниками Януковича, він відповів: "Не спілкувався". Відповідаючи на уточнююче питання, чи розглядає він таку можливість, Ющенко відповів: "По-перше, ніхто не пропонує. Що я розглядаю? Я людина цінностей. Я можу обійтися і без прем'єрства, і без голови Нацбанку. Я вже в такому віці, де можу займатися тільки тою справою, яка відповідає моїм цінностям, моєму світогляду", - сказав він.

Ющенко критикує наміри Януковича залишити ЧФ РФ в Україні

"Фактор присутності Чорноморського російського флоту - це фактор дестабілізації... Це вічна рана, яка приносила дуже багато шкоди нашому національному діалогу", - заявив Ющенко. "Якщо нація хоче вічної незалежності, вона повинна вивести флот. І це не проти Росії, я не хочу, щоб це читали, як випади недружнього характеру", - зауважив Ющенко.

"У мене немає сумніву в тому, що ми будемо в системі європейської колективної безпеки (НАТО - ред.), немає сумніву, абсолютно немає. У мене немає сумніву в тому, що ми будемо членами Євросоюзу, у мене немає сумніву в тому, що газотранспортну систему ми не віддамо, немає сумніву", - додав президент.
Крім того, Ющенко висловив упевненість у тому, що в Україні буде єдина помісна церква, оскільки "до цього йдуть всі мудрі нації - і Росія в тому числі".

Він додав, що такі надії дозволяють йому уникнути образи за програш на виборах: "Образи немає тільки завдяки розумінню того, що це процес, процес, який повинен займати не один, два роки і не п'ять років".
Ющенко не сподівається, що справа про його отруєння буде закрита найближчим часом
Ющенко вважає, що Росія в даний час не буде співпрацювати з Україною у справі про його отруєння в 2004 році. "Я не сподіваюся, що хтось закриє цю справу, але очевидно, зараз ще не буде доброї волі у російської сторони співпрацювати у цій справі", - сказав президент.

Він підкреслив, що все залежить від того, наскільки російська сторона готова виконати свої зобов'язання. За словами глави держави, доки три ключові особи, які проходять у справі про отруєння, будуть громадянами Росії, доти вони не дадуть свідчень представникам слідства - "ця справа перебуватиме в тому стані, в якому вона є зараз".

Янукович змінить зовнішньополітичний курс України, вважає Ющенко

За словами Ющенка, він не планує бути присутнім на інавгурації президента Віктора Януковича. "Не планую", - заявив він. Разом з тим Президент сказав, що було б правильно, якби відбулася його зустріч із Януковичем після інавгурації, де він "зробив би формальні процедури, які роблять люди, які йдуть з посади".

Він відзначив, що останні заяви Януковича, які стосуються статусу російської мови, перебування в Севастополі Чорноморського флоту Росії, створення газотранспортного консорціуму, його не здивували, оскільки Янукович вже про це говорив раніше. "Очевидно, що це зміна курсу", - сказав президент.
Разом з тим, за його словами, це вже буде проблема Януковича як четвертого президента України. "Я не збираюся його повчати. Це вже його відповідальність", - заявив Ющенко.

Президент Віктор Ющенко радить Віктору Януковичу стати президентом всієї країни. При цьому він зазначив, що вперше на виборах президент не отримав підтримку більшості.

"Я не хочу, щоб Віктор Федорович був президентом Донбасу, президентом семи областей, які його підтримали. Я хочу, щоб Віктор Федорович вже з нового статусу відчув ту відповідальність, яка через його місію повинна створити консолідацію нації", - заявив Ющенко.
Він порадив наступнику "не загравати в темах, які порочать націю: дві мови - одна країна, чотири конфесії - одна країна, шість історій - одна країна. Це байки сірого вовка. Це проект, як втратити державу", - заявив президент.

Ющенко сподівається, що його указ про присвоєння Степану Бандері звання героя не буде скасований іншим президентом. "Це рішення комусь подобається, комусь не подобається. Очевидно, будуть мати претензії, але цього занадто мало для ревізіі. Ні в кого рука не підніметься скасувати указ президента Ющенка в цьому питанні", - упевнений він.
"Якби не було Бандери, не було б Януковича. Янукович не став би президентом незалежної країни. У кращому вигляді перспективи Віктора Федоровича могли бути в ранзі намісника імперії в Україні, якщо б не було патріотів, які метою свого життя ставили здобуття незалежності України" , - додав він.

Тимошенко і Янукович - "московські проекти"
"Я до цього не називав, але сьогодні в мене є моральне право її назвати. Найбільша моя помилка за 5 років - це Тимошенко. Якби ми мали на цій посаді людину конструктивну, ті люди, які представляли Майдан, мали б і другу п'ятирічку у владі", - заявив Ющенко.
"Я не можу уявити прем'єр-міністра, який роками не робить реформ. Знаєте, яка різниця між сірою польовою мишою і Мікі Маусом? Піар!" - додав він.

Президент наголосив, що прем'єр не провела не тільки реформ, але навіть не був ухвалений бюджет на наступний рік.
Президент Віктор Ющенко відкидає думки про те, що своєю позицією не підтримувати жодного з кандидатів привів до перемоги Віктора Януковича. "Я попереджав свою націю двісті разів, ще до першого туру. Для мене Тимошенко і Янукович - одного порядку виклики. Якщо ви за нього (Януковича - ред.) голосували - це ваш сон, ваш вибір, ваша відповідальність. Або тих мільйонів, які за нього голосували", - зауважив президент.

"Якщо ви хочете сказати, що я забезпечив як Президент законний, демократичний процес, в рамках якого Януковича вибрали президентом, то я гордий цим. А в іншому - це відповідальність кожного, хто підходив до скриньки, і давайте не шукати інших
причин, а як громадяни почнемо потихеньку відповідати за свій вибір", - наголосив він.

Ющенко заявив, що не знає причин для розчарувань, якщо казати про фінал другого туру виборів: "Я вже говорив, Тимошенко і Янукович - це ті самі яйця, тільки вид збоку".

За словами глави держави, висунення кандидатів в президенти Юлії Тимошенко і Віктора Януковича - це "чисто московський проект". "Виграш Тимошенко, виграш Януковича - це чисто московський, кремлівський проект", - сказав Ющенко.
Ющенко відзначив, що формувати відносини з країнами Західної Європи Януковичу буде складно, і ця обставина буде штовхати його на успіхи у східній політиці. "Два проекти - Тимошенко чи Янукович - це поразка європейського курсу країни", - підкреслив він.

"У цій історії прикро те, що нашим дітям доведеться почати все спочатку. Але, як казав Григорій Сковорода: "Найбільша в житті втрата - втрата часу". Ми втратили цю цінність. Але переконаний, те, що ми здобули, що пронесли і в демократії, і в національному, і в європейському процесі - хай мене підтримуватиме одна людина в Україні, я ніколи не зречуся цього бачення і завжди буду нації говорити - це та дорога, якою ми повинні йти", - додав Президент.

"Нація схотіла мати перерву на п'ять років. Хай так і буде. У цілому ми п'ять років прожили абсолютно в новій формації. Ми почали замислюватися над нашим національним становленням. І потроху починаємо нести відповідальність, яку повинен нести кожен громадянин, а не Президент. Запущено механізм, який неможливо пригальмувати", - заявив Ющенко.




Теги:Ющенко, остання прес-конференція, Тимошенко і Янукович, президент Донбасу, Українська Нація, Чорноморський флот


Читайте також



Коментарі (3)
avatar
1
По-людськи розумію пана В.Ющенка, і, на відміну від його невдячної нації в мене немає й крихти злорадства з приводу майбутнньої відставки по закінченні терміну президентської каденції. Але й не жалкую, тому що він не зміг(вірніше, не захотів) реалізувати всі передвиборчі зобов'язання, і народ цього не подарував. Не буду сперечатися стосовно того, що він переніс 60 операцій, це дійсно страшна мука, але справжньому чоловікові все ж не личить публічно про це заявляти, бо це не додає авторитету. Може пан В.Ющенко й непоганий банкір, але президент не повинен бути вузькоспеціалізованим фахівцем в царині якоїсь галузі. На мою думку, президент повинний добре розумітися в історії, психології й дипломатії та бути безмежно відданий справжнім інтересам країни й народу. Пан В.Ющенко, мабуть, говорив правду, сказав, що ненавидить політику. Бо вузькоспеціалізований фахівець набагато корисніший саме в царині своєї галузі. З всім, що сказав пан В.Ющенко стосовно Ю.Тимошенко та В.Януковича, я повністю згодний. Але стосовно політичних перспектив пана В.Ющенка в мене дуже великі сумніви. По-перше, він практично зрадив навіть самого себе, не виконавши належного розслідування навіть свого отруєння, а про гасла "Бандитам - тюрми" чи справедливого розслідування "справи Ґонґадзе" я вже мовчу. По-друге, В.Ющенко, як і практично вся нинішня наша політична охлократія - уламок комуністичної номенклатури, і на відміну від своїх колишніх колег А.Рюйтеля(Естонія) чи А.Квасьнєвскі(Польща) таки він не зміг повністю позбутися свого комуністичного минулого та уявлень, і тому інтереси певних осіб для нього дорожчі, ніж загальні інтереси держави й елементарної справедливості. Те, що партія "Наша Україна" зможе пройти у Верховну Раду - це ще питання, тому що її рейтинґ залежить від рейтинґу В.Ющенка, а найближчим часом він ніяк не підніметься. А те, що нинішнє керівництво "Нашої України" за інтелектуельним рівнем поступається БЮТу чи ПР - це не секрет, видно аж надто наочно. То ж навряд чи мислячі виборці віддадуть перевагу такій партії. Правда, теоретично В.Ющенко ще зможе повернутися у велику політику, об'єднавши партії національного й національно-демократичного спрямування, але для цього потрібно повністю відректися від усіх московських догм, а якщо він й зараз керується деякими з них, то й надалі навряд чи позбудеться їх. Хоча прогнози - справа невдячна, але припускаю, що В.Ющенко може опинитися на узбіччі політичного життя, як наприклад О.Мороз чи Н.Левензон-Вітренко.
avatar
2
Ну, закидати Ющенку московські догми -- це вже занадто! Просто він надто незвичний для української політики. А головний недолік -- віра в своє месіянство.
avatar
3
Шановний Степане, під московськими догмами я розумію міти, що нам навіювалися тривалий час Москвою. Конкретна омана, яка не оминула В.Ющенка(до речі, він висловлювався не раз) - що Московія(Росія) - наш стратегічний партнер. Стратегічними бувають лише союзники, а партнери - ділові. Добре, сприйму висловлювання В.Ющенка в якості "стратегічного союзника". Який же це союзник, який маючи величезну історичну вину щодо України, навіть не вибачився за всі лиха, які він заподіяв? Навпаки, й зараз розв'язав антиукраїнські істерії щодо справжньої нашої історії чи наших національних героїв. Особисто мені байдуже, як московці трактують свою власну історію чи кого вважають своїми героями. Це їхня історія, їхні герої, їхня країна, врешті. Але мене(а не В.Ющенка) дуже обурюють цинічні спроби "стратегічних партнерів" накинути своє бачення історії саме моєї батьківщини. Ось тут мав би президент сказати вагоме слово, а не сором'язливо відмовчуватися. До речі, так він поводився й під час минулорічного візиту московського патріарха Кіріла...
avatar