реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Пролісок чувасько-українського братерства. Фото. Відео.

Минулого тижня, в Остерській гімназії Козелецького району відбулося урочисте відкриття відродженого музею Мішші Сеспеля – поета, творця новітньої чуваської літератури, відбулося це 16 листопада в день народження поета. Урочисто стрічку перерізали меценати, фундатори музею голова всеукраїнської громадської організації «Мішші Сеспеля», спортсмен Надія Лісова та голова чернігівського обласного об’єднання чувашів підприємець Георгій Трофімов. За православним звичаєм освятив приміщення місцевий священик отець Миколай.
На урочистості прибули й інші гості представники кримського земляцтва Олександр та Олена в національному одязі, київського та чернігівського: Георгій Трофімов, журналіст Олександр Ясенчук. Також розділили радість чуваської громади дворазовий олімпійський чемпіон з греблі на байдарці Олександр Шапаренко та чернігівський бард Петро Сальник, який виконав під гітару декілька віршів Сеспеля у перекладі Станіслава Реп’яха, журналіст Олександр Ясенчук.
До речі національний строй чуваських жінок дуже нагадує військові обладунки –захищена металом голова, накинута на тулуб кольчуга, і не просто нагадує! Він таким і є, адже чуваські жінки на рівні з чоловіками, а можливо в глибоку давнину й перевершуючи їх, повинні були брати участь в бойових діях
Зустрічали гостей Алла Бондар, директор гімназії м. Остер, міський голова Василь Западня, школярі та педагогічний колектив гімназії.
Навчальний заклад віддавна контактує з чуваською громадою, тут щорічно відзначається день народження поета, діє хор чуваської пісні «Ноніме».
Під час церемонії відкриття школярі, під керівництвом вчителя історії Наталії Пташник виступили екскурсоводами і розповіли трагічну і водночас героїчну біографію Мішші Сеспеля, виконали декілька українських та чуваських пісень. Слухаючи пісенний фольклор чуваського та українського народів, ніхто не дивувався його схожості, адже це два народи побратими, одного сімені. До музею було передано комплект книг – подарунок чебоксарського театру, та книгу чернігівського поета Олександра Олійника, де вміщено поезії присвячені Чувашії.
Після відкриття музею відбувся відкритий урок, де філологи розповіли про минулі відзначення дня народження Поета, показали фото, відео, лунала поезія.
Відвідали чуваші і Остерський краєзнавчий музей, тут в окремій меморіальній залі знаходяться архівні матеріали, пов'язані з останніми роками життя і діяльності Сеспеля.
Гості та господарі поклали квіти до могили митця, місця його загибелі. До речі, протягом цього року, на кошти чуваської громади було впорядковано місце загибелі поета. У планах спорудження пам’ятника достойного митця.
«Україно-чуваській дружбі кріпнути!» - таким було гасло під час заключної неофіційної бесіди. А так як голова громади Надія Лісова ще й видатна спортсменка, то в планах громади створення в Острі спортивної школи де б дітлахи опановували спортивні навички та вміння.

Чуваська громада Чернігова





























Коментарі (0)
avatar