реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Про міліцію на Чернігівщині: думки проти течії

Хто тільки не перебираючи епітетів критикував і клеймив міліцію. В більшості випадків цей критичний запал зупиняти немає чим (набоїв, вибачте, фактів бракує).
Отже, враховуючи безжальний вирок суспільства щодо «шкідливості» для суспільства нашої міліції, як і всієї правоохоронної системи, подивимося куди рухається громадська думка.


Зокрема у публікації «Український МЕНТалітет: система МВС перетворилася на кастову структуру» («Український тиждень») стверджується, що у найгіршому стані органи внутрішніх справ столиці і Київської області, Донбасу, Криму та Дніпропетровщини. У рейтингу відносно благополучних регіонів названі Західна Україна, Сумська і Чернігівська області (інші області у т.зв. сірій зоні).
Результати цього незалежного суспільного моніторингу підштовхує до деяких міркувань щодо чернігівської міліції. Попри справедливу критику з боку громадських організацій і ображених можна сказати, що з точки зору закону і демократичних вимог поведінка правоохоронців в області у порівнянні зі столицею ще відносно адекватна. Більш того, дії міліції під час відвідування 7 грудня ц. р. Патріарха Філарета до Катериненської церкви у Чернігові навіть отримали схвальну оцінку керівництва обласної «Просвіти» та незалежного тижневика «Сіверщина». Треба зазначити, що й утиску, як у Києві чи Донецьку протестувальники з ВО «Батьківщини» в обласному центрі, Слава Богу, поки що не зазнавали.
Тому й інформація про ніби побиття саме чернігівським «Беркутом» 22 листопада ц.р. о 19.00 в місті Києві, на Майдані Незалежності невідомими особами із застосуванням насильства відомого громадського діяча, директора Асоціації дослідників Голодоморів, члена Президії УВКР Олександра Ушинського викликає здивування і суспільний резонанс. Цікаво, що більшість ЗМІ, як і суспільство, відмахнулись від аргументованої спроби спростування керівництвом чернігівського «Беркута» (не плутати з прес-службою МВС). А дарма… Є підстави вважати, що це провокація також і проти чернігівської міліції.
На нашу думку, значна частина особового складу органів внутрішніх справ категорично проти втягування їх в політику, використання як знаряддя репресій. Спостерігачі та аналітики відзначають, що середня та низова командні ланки ОВС фактично здійснюють «італійський страйк», тобто імітують виконання протиправних наказів із гори. В міліції досить людей, які хочуть бути саме правоохоронцями і мати повагу у суспільстві.
Може тому і намети чорнобильців у Донецьку демонтували співробітники МНС, а в конфліктних ситуаціях, про які пишуть ЗМІ, все частіше замість міліції згадують про невідомих осіб у чорному, які здійснювали протиправні дії до протестувальників (напевно охоронців «приватних» охоронних фірм і угрупувань, які так себе називають).
Звісно, що протиправні антиконституційні накази міліції в регіонах і столиці віддають анонімні кукловоди. Їм безумовно зручніше маніпулювати озлобленою і ізолюваною від суспільства міліцією. Мабуть, в цьому і полягає ідея дискредитації чернігівського «Беркута» в очах широкого загалу.
Рекомендація: з метою запобігання провокацій на замовлення деяких представників партії влади проти суспільного волевиявлення громадян рекомендуємо громадським організаціям і опозиційним політичним партіям інтенсифікувати неофіційні контакти зі здравомислячими представниками правоохоронних органів та місцевої влади.

Аналітична група Чернігівської обласної організації УНП


Про побиття та затримання відомого громадського діяча, директора Асоціації дослідників Голодоморів, члена Президії УВКР Олександра Ушинського:


У заяві Ушинський повідомляє, що 22 листопада 2011 року о 19.00 перебував на Майдані Незалежності на мітингу з нагоди Дня Свободи. Після його завершення він через підземний перехід вийшов до перетину вулиці Хрещатик та Городецького з боку станції метро Хрещатик. Там, за його словами, у цей час на автомобілі «Шевроле» встановили невеличкий гучномовець.

«Скориставшись зручною нагодою, я привітав киян та гостей Києва зі святом та закликав 26 листопада вшанувати жертв голоду-геноциду в Україні, звернувши при цьому увагу присутніх, що влада всупереч рішень суду забезпечила проведення провокативного мітингу одіозного політика пана Калашнікова», - пише Ушинський.

«У момент мого негучного виступу через паркан перескочило кілька десятків осіб, в чорному камуфляжі, без розпізнавальних знаків. Оточили автомобіль та вихопили з моїх рук мікрофон, вирвали кабель із підсилювача», - розповідає він.

«Після цього кілька чоловік схопили мене за руки і цинічно перекинули як непотріб через паркан, прямо на проїжджу частину вулиці Хрещатик. Люди в чорному збили мене з ніг і волоком, завдаючи фізичного болю, втягли у мікроавтобус синього кольору», - зазначив він.

Ушинський розповідає, що його поклали у проході між сидіннями, «ввіткнувши обличчям у підлогу». «Один з них тримав мене руками за горло, придушуючи до хрипоти, а інших два колінами видавлювали повітря з легень, а четвертий в цей час із силою топтався по ногах. Маючи певне поранення в легені, я благав їх не душити мене і зателефонувати керівнику київського спецпідрозділу «Беркут» полковнику міліції Олександрову Володимиру Володимировичу. На що вони відповіли: «Мы сюда приехали с Чернигова и никому звонить не собираемся», - заявив Ушинський.

За його словами, знущання тривали білизько півгодини. «Мене доводили до втрати свідомості і після послаблення тиску на груди знову продовжували знущання», - розповідає Ушинський.

«Як терориста, завели руки за голову і на одній з вулиць Києва посадили в одиночну клітку в автозаку. Через хвилин 30 знову пересадили в інший автозак та доправили до територіального відділку Шевченківського району», - зазначив він.

За словами Ушинського, керівник відділку №4, заступник начальника Шевченківського райвідділу міліції Володимир Собченко «на вимогу невідомої особи в цивільному, яка відмовилася відрекондуватися, змусив двох дільничних інспекторів під диктовку невідомого на вухо скласти на мене адміністративні протоколи та неправдиво звинуватити мене у нецензурній лайці у бік правоохоронців».

«Прошу Вас встановити осіб та притягнути їх до кримінальної відповідальності за вчинені наді мною тортури та приниження людської гідності», - закликав у своїй заяві Ушинський.

За його словами, зараз у нього болять руки, груди і серце. «Весь час у піт кидає. Погано себе почуваю», - розповів Ушинський.



Український тиждень
http://www.ut.net.ua/News/35988





Коментарі (0)
avatar