реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Про це варто знати підприємцю

Державна реєстрація та взяття на облік юридичних та фізичних осіб-підприємців

Згідно ст. 42 Конституції України кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом, проте щоб нею займатись необхідно зареєструватись та стати на облік у податковій.

Порядок державної реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців встановлено Законом України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців”.

Юридична особа повинна мати своє найменування, яке містить інформацію про її організаційно-правову форму та назву.

Для резервування найменування необхідно подати державному реєстратору такі документи:

- заяву встановленого зразка про резервування найменування юридичної особи в якій повинно бути вказане повне найменування юридичної особи, під яким він (вони) мають намір її зареєструвати;

- документ, що підтверджує внесення плати за проведення резервування найменування юридичної особи, яка справляється у розмірі двох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Цим документом є копія квитанції видана банком, або копія платіжного доручення з відміткою банку.
Резервування найменування здійснюється протягом трьох робочих днів з дати надходження документів.

Документи, які подані для проведення державної реєстрації юридичної та фізичної особи-підприємця, приймаються за описом, копія якого в день надходження документів видається засновнику або уповноваженій ним особі з відміткою про дату надходження документу.

Після державної реєстрації юридична особа, повинна подати до податкової інспекції за місцем проживання, або юридичної адреси, документи для взяття на облік, встановлені Порядком „Обліку платників податків та зборів”:
- Заява за ф. № 1 – ОПП;
- Копія свідоцтва про державну реєстрацію;
- Копію документа, що підтверджує присвоєння ідентифікаційного коду ЄДРПОУ.

Одночасно з поданням заяви платником податків – юридичною особою пред’являються оригінали перелічених документів.
Щодо фізичної особи – підприємця, державний реєстратор не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації фізичної особи – підприємця зобов’язаний передати відповідним органам статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування повідомлення про проведення державної реєстрації із зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до Єдиного державного реестру та відомості з реєстраційної картки для взяття на облік. Коли до органу державної податкової служби не надійшли відомості від державного реєстратора, узяття такої особи на облік може бути здійснено органом державної податкової служби. Така особа подає такі документи:

- заяву за ф. №5-ОПП;
- копію свідоцтва про державну реєстрацію.

Одночасно з поданням заяви платником податків – фізичною особою – підприємцем пред'являється оригінал такого свідоцтва. Узяття на облік фізичної особи – підприємця органом державної податкової служби провадиться не пізніше наступного робочого дня з дня отримання відомостей від державного реєстратора чи заяви від платника податків.

Після взяття платника податків на облік орган державної податкової служби формує довідку про взяття на облік платника податків за формою № 4-ОПП. Така довідка надсилається або видається платнику податків наступного робочого дня з дня взяття на облік.
З моменту взяття на облік платник податків уважається таким, що перебуває на загальній системі оподаткування, якщо ним не обрано інший спосіб оподаткування відповідно до законодавства.

Відділ масово – роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПІ у м. Чернігові




Теги:Податки, підприємець


Читайте також



Коментарі (0)
avatar