реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Президенти України і Польщі відкрили пам"ятник роботи чернігівця

Скульптурні роботи нашого земляка, україно-польського скульптора, члена Національної спілки художників України Геннадія Єршова, відомі не лише у нашій державі, але й за її межами. В Україні його скульптури (найчастіше це зображення історичних постатей та святих) можна побачити у Чернігові, Любечі, Батурині та Києві. Впродовж останніх семи років 10 робіт скульптора встановлено у Польщі.

Два останні пам’ятники Геннадія Єршова, відкриття яких відбулося з різницею у декілька тижнів в Україні та Польщі, присвячені найбільш трагічним та суперечливим сторінкам нашої історії. Мова йде про пам’ятник гетьману Івану Мазепі у Чернігові, який було урочисто відкрито напередодні Дня Незалежності на Валу та Пам’ятний знак жертвам Голодомору 1932-1933 років у Варшаві, який 7 вересня відкрили Президенти України Віктор Ющенко та Президент Республіки Польща Лєх Качинський.
Глава української висловив вдячність всім державам, громадянам інших країн і представникам різних народів за підтримку України у боротьбі за істину та історичну справедливість.

“Я висловлюю щиру подяку парламентові Республіки Польща, який ще в 2006 році одним із перших засудив Голодомор та визнав його геноцидом. Із вдячністю звертаюся до всіх польських друзів й української громади в Польщі, які взяли участь у відзначенні 75-их роковин трагедії. Сьогоднішню подію сприймаю як продовження чітко висловленої позиції Польщі: Голодомор 1932-1933 років – це геноцид Українського народу. У цій позиції вбачаємо вияв справжньої братерської солідарності, розуміння й підтримки”, – сказав Президент.

Встановлення пам’ятного знака жертвам Голодомору завершить формування українського некрополя у польській столиці.

Джерело: Пономаренко Назар, "Чернігівський монітор"






Коментарі (0)
avatar