реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Президент Литви: в Україні закладаються основи нової Європи

В Україні закладаються основи нової, сильнішої Європи, заявив президент Литви Гітанас Науседа на конференції, організованій французьким тижневиком L'Express в Парижі в понеділок.

Президент виступив перед аудиторією з 700 французьких лідерів з політики, бізнесу, академічних кіл, культури та ЗМІ як лауреат Європейської премії журналу (Prix de l'Europe), йдеться в прес-релізі його канцелярії.

Науседа процитував литовського семіотика Альгірдаса Юліуса Греймаса, який одного разу назвав Париж «столицею мистецтва, моди, свободи і барикад».«Київ і сьогодні є містом свободи і барикад, і він залишиться таким до дня остаточної перемоги», - сказав президент.

«У цій боротьбі ми бачимо, як закладаються зерна драматичної трансформації Європи. І саме наші дії в першу чергу визначатимуть остаточний вигляд нового європейського порядку», - сказав він.

На думку Науседи, міцний мир і безпека на всьому євроатлантичному просторі можуть бути досягнуті лише через повне відновлення суверенітету і територіальної цілісності України.

«Наш перший і найважливіший крок до остаточної перемоги - це позбутися власного страху. Росія настільки сильна, наскільки ми про неї думаємо. Наш страх перед ескалацією завжди працює як запрошення для Путіна. Запрошення до нападу. Вбивати. До ескалації», - сказав він.

Науседа зазначив, що мир, безпека і процвітання Європи значною мірою залежатимуть від побудови успішної спільноти партнерів і країн-однодумців по обидва боки Атлантики та в Індо-Тихоокеанському регіоні, йдеться в прес-релізі.

«Ці зусилля включають в себе необхідність прискорити розширення Європейського Союзу шляхом якнайшвидшого прийняття України та Молдови».

Президент також закликав до збільшення європейських інвестицій у власну безпеку до рівня щонайменше 3% ВВП, співпраці зі Сполученими Штатами у розвитку оборонної промисловості та зміцнення демократичної стійкості Європи.
LRT



Теги:Україна - Литва, широка війна, Україна - ЄС


Читайте також






Коментарі (0)
avatar