реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Право на податкову знижку

Кампанія обов’язкового декларування доходів громадян триватиме до 1 травня 2014 року. Проте особи, які мають право скористатися податковою знижкою і одержати від держави деяку компенсацію певних витрат мають можливість подати декларацію до органів доходів і зборів до кінця року.

«З початку року близько 2 тисяч громадян міста подали до податкової інспекції декларації про майновий стан і доходи. З них: більше 700 громадян задекларували до сплати в бюджет податку на доходи фізичних осіб на суму понад 2,5 млн. грн. Більше 1 тисячі громадян подали декларації на отримання податкової знижки. Сума, яка підлягає поверненню становить близько 1,2 млн. грн.», - зазначив під час брифінгу заступник начальника ДПІ у м. Чернігові Едуард Сгара.

Скористатися податковою знижкою можуть тільки резиденти України, що мають реєстраційний номер облікової картки платника податку, а також резиденти – фізичні особи, які через свої релігійні переконання відмовилися від ІПН, офіційно повідомили про це відповідний орган доходів і зборів і мають відмітку в паспорті.

Податкова знижка може застосовуватися виключно до доходу, одержаного платником податку протягом звітного податкового року у вигляді заробітної плати, зменшеної на суму єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне страхування, страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, - обов'язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок зарплати працівника і податкової соціальної пільги при її наявності. Крім того, податкова знижка нараховується тільки в межах розміру заробітної платні, одержаної протягом звітного року.

Витрати, що підпадають під визначення податкової знижки, необхідно підтвердити квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів купівлі-продажу товарів або послуг і т.п. В підтверджуючих документах обов'язково повинна бути вказана вартість придбаних товарів і послуг, а також період їх продажу.

Підставою для нарахування податкової знижки є річна податкова декларація, в якій платнику податків необхідно самостійно вказати суму витрат, які зменшують розмір оподаткування доходу.
Перелік витрат, які дозволено включити до складу податкової знижки, зазначений в п.166.3 ст.166 Податкового кодексу України.

Для реалізації права на податкову знижку платнику податку необхідно заповнити та подати річну податкову декларацію до податкової інспекції за місцем реєстрації.

«Якщо платник податків до кінця року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки, то таке право на наступні податкові роки не переноситься»,- відмітив Едуард Сгара.

Інформаційно-комунікаційний сектор
ДПІ у м. Чернігові



Теги:податкова знижка, релігійні переконання, декларування


Читайте також



Коментарі (0)
avatar