реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Правда про Куропати у Чернігові

Під такою назвою надрукована інформація в білоруській газеті «Новы час» про відкриття 19 червня в Обласному молодіжному центрі у м. Чернігів в Україні документально-мистецької виставки «Правда про Куропати. Факти, документи, свідчення».

Організатори експонування виставки: Український інститут національної пам’яті, Чернігівська обласна державна адміністрація, Чернігівський обласний молодіжний центр, українська громадська організація «Чернігівський осередок мережі «Вільні люди» та білоруська громадська організація «Експерти в обороні Куропат».

Пропонуємо Вашій увазі повний текст цієї публікації в українському перекладі, автором якої є Марат ГАРАВОЙ, учасник відкриття та один із авторів цієї виставки, білоруський журналіст.

ПРАВДА ПРО КУРОПАТИ У ЧЕРНІГОВІ

У відкритті виставки, підготовленої білоруською громадською ініціативою «Експерти в захист Куропат» разом з Українським інститутом національної пам'яті, взяли участь представники місцевої влади, преси та громадянського суспільства, в тому числі активісти «Білоруського національно-культурного товариства «Сябри», військовослужбовці Чернігівського гарнізону і автор цієї статті.

Серед виступаючих - заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Наталія Романова, священик кафедрального собору святої великомучениці Катерини Української православної церкви Київського патріархату Євген Орда, який провів молебень за упокій душ безневинних жертв червоного терору, координатор Чернігівського осередку мережі «Вільні люди», краєзнавець Олександр Ясенчук, депутат Деснянської районної у м. Чернігів ради Юніс Аскеров.

Як зазначив представник Українського інституту національної пам'яті в Чернігівській області Сергій Бутко, після визволення Слов'янську 5 липня 2014 року в місті були знайдені три таємні поховання мирних жителів, замучені проросійськими бойовиками. Причому, ці поховання такого типу, як в українській Бикавні близько Києву або в білоруських Куропатах під Мінськом, зауважив дослідник.

Згідно з ним, в 2014 році російський агресор не просто окупував Крим, частину Донеччини і Луганщини, але приніс смерть і руйнування, як за часів комуністичного тоталітарного режиму.

«Безкарними і незасуджених зло повертається. Нам важливо розповідати про міжнародний масштаб злочинів комунізму. І не обмежуватися тільки відомими нам місцями злочин на території України. Ми розуміємо, що світ потребує засудження. Це засудження можливо лише як результат співпраці представників усіх народів, які страждали від дій тоталітарного режиму», - підкреслив Сергій Бутко.

Далі він звернув увагу на наступне:

1) Розстріли жертв комунізму в Куропатах здійснювали на місці поховань (до речі, як і нацисти), а на Чернігівщині вбивали в катівнях НКВД і потім відвозили трупи жертв у місця таємних поховань.

2) Близько 90% жертв - цивільні жителі: інтелігенція, чиновники, селяни і робітники.

3) У Білорусі зафіксовано 19 великих поховань жертв червоного терору, в Україні - 18.

4) Дослідження злочинів комунізму в Куропатах спираються виключно на матеріали розкопок, спогади і свідчення, а в Биківні - ще і на велику базу архівних документів.

5) В Україні - пропаганда, вихвалення злочинів радянського тоталітаризму, його діячів і символів знаходяться під кримінальним переслідуванням. У наших сусідів такого ще немає. Однак наші досягнення оплачені кров'ю близько 10 тисяч жертв, убитих російським агресором з 2014 року, а також муками 1 мільйона 500 тисяч вимушених переселенців.

Сергій Бутко підкреслив, що виставка є міжнародним проектом, результатом співпраці білоруського громадянського суспільства з української державою і громадянським суспільством України.

Передбачається, що виставка три тижні буде демонструватися в Чернігові, а потім почне подорожувати по 22 районах Чернігівської області. Причому першими з виставкою ознайомляться мешканці прикордонного з Білоруссю Ріпкинського району Чернігівщини.

Треба відзначити, що на відкриття виставки, яке пройшло надзвичайно зворушливо, зібралося близько 100 чоловік. Було озвучено пропозицію про необхідність збору підписів на підтримку активістів білоруського громадянського суспільства - захисників Куропат від недобросовісних бізнесменів і чиновників, причетних до будівництва і відкриття ресторану «Поїдемо поїмо» в охоронній зоні національного некрополя.

ДЖЕРЕЛО: Новы час

http://novychas.by/zamezza/prauda-pra-kurapaty-u-czarnihave



Теги:Куропати, КПРС, сталінські репресії, Україна - Білорусь, УІНП


Читайте також



Коментарі (0)
avatar