реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

ПР і БЮТ: ні, фальсифікаціям?

У Кримінальний кодекс України за спільною домовленістю Партії регіонів і БЮТ внесено нову статтю 158-1. (№ 1616-VI від 21.08.2009р.)
Отже, голосування виборцем, який бере участь у виборах або референдумі на виборчій дільниці більше ніж один раз карається штрафом від ста (1700 грн.) до трьохсот (5100 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.
Те саме діяння, вчинене за змовою з членом виборчої комісії або комісії з референдуму, карається штрафом від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.
Таким чином законодавці віднесли до криміналу досить поширену у сільській місцевості та закритих медичних закладах голосування на виборах за родичів та за немічних виборців окремих осіб.
Бажали того чи ні автори зміни до ККУ, але появу статті 158-1 варто лише вітати. Шкода, що ще далеко до запровадження кримінальної відповідальності за тотальне порушення Конституції України: голосування у Верховні раді України так званих «чергових» за відсутніх у залі засідань нардепів ?
Водночас сподіваємось, що на майбутніх виборах Президента України введення у дію статті 158-1 ККУ, допоможе зменшити використання деяких брудних технологій щодо фальсифікації виборів, які активно застосовувались на минулих виборах.
Ось цитата з газети «Сіверщина» №46 (579) від 12 листопада 2004 р., тобто після І-го туру виборів 2004 року:
«Брудна, кримінальна технологія підкупу виборців із застосуванням "стрічок" із номерами виборців у списку виборців, екранів ходу голосування в Чернігові викрита. Ця технологія неможлива без активної участі сотень і сотень громадян. На жаль, це слово до них не підходить, це — потенційні злочинці. Не тільки "бригадири" спостерігачів і агітаторів будуть нести відповідальність перед законом за цей злочин, але і "гвинтики" — члени ДВК, які готували і передавали відомості про хід голосування на дільницях станом на 10, 12, 14 і 16 години про тих, хто був вказаний у списку, переданому їм зі штабу дона Я. 30 жовтня до 15 години».
Для кращого уявлення щодо масштабів фальсифікації виборів варто оприлюднити також і таємну «Інструкцію для бригадира-спостерігача», розроблену у штабі одного з кандидатів у Президенти України у 2004 році.

Інструкція для бригадира-спостерігача

________________________________

дільниця №____район_____________

_________________________________________________
контактні телефони

____________________________________________
П.І.Б. відповідального працівника дільниці

_____________________________________________
Посада в ДВК
______________________________
Контактні телефони , дом. адреса

Отримавши список своїх виборців, бригадир агітаторів зв`язується з бригадиром спостерігачів, передає список. Бригадир спостерігачів дзвонить відповідальному члену комісії на домашній телефон (у крайньому випадку-у комісію чи на роботу).Представившись один одному -
домовляються про зустріч, не називаючи мети зустрічі. Зразу домовитись про день час і місце зустрічі для зворотньої передачі списку.
Отримавши список із проставленими номерами, бригадир спостерігачів разом із бригадиром агітаторів стрічки із проставленими номерами (в порядку зростання);не більше 15 номерів на стрічці (приклад):
2 5 6 9 15 22 36 45 49 52 56 58 61 79 85
(розмір стрічки 4х21см)
Однієї і тієї ж стрічки повинно бути виготовлено не менше 5 екземплярів.
Не пізніше ніж в суботу 30 жовтня до 15 годині стрічки мають бути передані відповідальному працівнику ДВК.
У день виборів бригадир спостерігачів о 10 год., о 12 год., о 14 год., о 16 год., збирає стрічки і з відміченими номерами у відповідального працівника ДВК і передає їх бригадиру агітаторів. Всі ці процедури виконуються конфіденційно без зайвих розмов і метушні.
Отримавши стрічку, бригадир агітаторів продовжує роботу із своєю бригадою за схемою “агітатор – виборець – дільниця “ До 14 год. загітовані виборці повинні проголосувати максимально. Бригадир агітаторів звітує про це своїм завідуючим секторами за телефонами 175 – 644, 175 – 649, 175 – 949, або безпосередньо.
Спостерігачі працюють до повного закінчення виборчого процесу(підрахунку голосів, складання і підписання протоколу, відправлення бюлетенів і протоколу до ТВК).
Бригадир спостерігачів обов`язково отримує один екземпляр протоколу з підписами членів ДВК і передає його в штаб.
В процесі роботи бригадир спостерігачів керує групою спостерігачів на дільниці що працюють на єдиного кандидата(їх кількість може бути від 4 до 8 чоловік), розставляє на позиціях, отримує інформацію про всі наявні та можливі ускладнення, складає акти, інформує про всі проблеми та свої дії окружний штаб за телефонами: 119 – 194, 101 – 773, 8 – 050 – 472 – 09 – 44.
Якщо виникають проблеми чи питання, які не вирішуються на місці або необхідне втручання спеціалістів, негайно інформувати штаб за наданими телефонами.
Після повного закінчення виборчого процесу бригадир спостерігачів здає протокол в штаб особисто.

Отже, фальсифікатори, використовуючи списки виборців з порядковими номерами виборців, які не беруть участь у голосуванні, організовували шляхом зговору з членами дільничних виборчих комісій(ДВК) «карусель» по голосуванню за «мертвих душ». На деяких дільницях «бригадири» отримували потрібну їм інформацію навіть безпосередньо з екранів про хід голосування, які спеціально вивішувало для них керівництво деяких ДВК.
Коментарі, як кажуть, зайві. Тепер такі дії кваліфікуються як кримінальний злочин.
Отже, усім учасникам подібних оборудок по фальсифікації виборів, а також кандидатам у члени ДВК, які планують «підзаробити» грошей на майбутніх виборах, варто серйозно замислитись.

Сергій Соломаха




Теги:погляд, БЮТ, політикум, Партія реґіонів


Читайте також



Коментарі (0)
avatar